StoryEditor

Úroky sú na minime, dno ešte len hľadajú

20.08.2009, 19:00
Úroky, za ktoré si banky navzájom požičiavajú peniaze, dosahujú rekordné minimá, a tým sťahujú aj sadzby najmä na vkladoch v komerčných bankách. Cena peňazí zatiaľ pravdepodobne svoje dno nenašla. Obrat sa však blíži.

Rekordné minimum

Úrok Euribor, za ktorý si banky navzájom požičiavajú peniaze, klesol na rekordne nízku hodnotu. „Trend postupného poklesu medzibankových sadzieb je charakteristický pre celý tento rok a zodpovedá snahe Európskej centrálnej banky podporiť uvoľnenou menovou politikou oživenie hospodárstva eurozóny," hovorí analytik Volksbank Slovensko Vladimír Vaňo.

Európska centrálna banka znížila svoju základnú úrokovú sadzbu na rekordné minimum jedno percento. „Významný vplyv na pokles medzibankových sadzieb v júli a v auguste však mali aj tendre uskutočnené ECB, ktoré priniesli na európsky trh prebytok likvidity," dopĺňa analytička Poštovej banky Jana Mrvová.

Slabé výnosy

Pokles sa prejavil v nižších výnosoch termínovaných vkladov. Podľa štatistiky Národnej banky Slovenska si napríklad domácnosti v júni ukladali peniaze do bánk na obdobie kratšie ako jeden rok v priemere za 1,27 percenta. Na začiatku roka dostávali viac ako dve percentá.

Výraznejšiemu zlacneniu úverov bránia vyššie rizikové marže bánk. „Riziko pre banky je tým vyššie, čím viac sa ekonomika prepadá do červených čísiel a čím prudšie rastie nezamestnanosť," vysvetľuje Mrvová.

Rekordne nízke sadzby Euribor pociťujú podľa Vaňa firmy v prípade tých úverov, ktoré sú nadviazané na sadzby medzibankového trhu. „Pokles tak podľa štatistiky NBS pociťujú firmy v medziročnom zlacnení nových prevádzkových úverov o takmer tri percentuálne body."

Hľadá sa dno

Medzibankové úrokové sadzby podľa analytikov iba hľadajú svoje dno. „Zatiaľ panuje obrovský prebytok likvidity a nezdá sa, že by sa to v dohľadnom čase menilo," konštatuje analytik banky ČSOB Marek Gábriš. Európska centrálna banka zatiaľ nemá v pláne dvíhať základné úroky.

Cena peňazí však môže zmeniť smer po tom, ako sa zlepší stav ekonomiky. „S črtajúcim sa dnom úrokových sadzieb v horizonte nasledujúcich dvanástich mesiacov je pri financovaní firiem, ale aj domácností zvlášť aktuálne náležité posúdenie otázky dĺžky fixácie úrokovej sadzby z úverov," upozorňuje Vaňo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:19