StoryEditor

Kúpa bezpečnostných dvier vyjde na 30-tisíc korún

25.06.2004, 00:00
Zaobstarať si bezpečnostné dvere patrí ku štandardom pri výstavbe nových bytov či domov. Čoraz viac ľudí si ich však kupuje aj do starších bytov. Samozrejme, najväčší záujem o bezpečnostné dvere je v mestách, teda v miestach s najväčšou kriminalitou. "Z roka na rok narastá aj záujem ľudí z menších miest či dedín," potvrdzuje tento trend marketingový riaditeľ spoločnosti Adlo, Daniel Mello.
Bezpečnostné dvere sa na Slovensku podľa európskych noriem rozdeľujú do štyroch skupín. Stupne vyjadrujú bezpečnosť dverí "Najnižšia bezpečnosť je daná jednotkou, najvyššia štvorkou," vysvetľuje Mello. Na prvý stupeň stačí jednoduchý oceľový rám dverí. Dvere s najvyššou bezpečnosťou už majú dvojitý oceľový rám, kompletné istenie pántovej strany, trezorový zámok či istiaci bod aj do podlahy. "Bezpečnosť dverí potvrdzuje aj nedávny prípad zo Žiliny, kde sa zlodej snažil dostať sa do bytu nie cez bezpečnostné dvere, ale cez stenu," uviedol Mello.

Staré zárubne zväčša nepoužiteľné
A s čím všetkým musí klient pri výmene dverí za bezpečnostné počítať? Bezpečnostné dvere sa dajú inštalovať aj do niektorých starých zárubní, tých je však podľa odborníkov málo. "Až 98 percent napríklad starých petržalských zárubní je na bezpečnostné dvere nepoužiteľných," uviedol Juraj Šustej, zo spoločnosti Sherlock. V prípade ich použiteľností ju však spoločnosť, ktorá nové dvere inštaluje, prerobí. Zaleje zárubňu betónom a zosilní. To klienta stojí asi dvetisíc korún. Podľa Mella je však do takto upravenej zárubne možné dať len dvere s prvým bezpečnostným stupňom. "Našim klientom zväčša odporúčame bezpečnostný stupeň tri," konštatoval Mello. V Sherlocku nám odporúčali stupeň dva. Ak chce teda klient bezpečnejšie dvere, firma mu nainštaluje novú zárubňu. V tom prípade by sa pýtajte mal informovať o všetkých poplatkoch, ktoré s týmto úkonom môžu súvisieť. Klient totiž platí nielen za samotnú zárubňu, demontáž či vysekanie starej zárubne, osadenie novej, ale napríklad aj príplatok za odvoz a likvidáciu odpadu po výmene, ak o to má záujem. Nová zárubňa je istená bezpečnostnými kotvami priamo v múre.

Istiace body a bezpečnostné vložky
Bezpečnosť dverí zvyšuje aj počet istiacich bodov, čiže na koľkých miestach sa pri zamknutí dvere zaistia, teda do zárubne prenikne oceľová tyčka z dverí. Bezpečnostné dvere s najvyšším stupňom môžu mať až 26 istiacich bodov. Podľa Mella, z vnútornej strany dverí, pri pántoch, sú zväčša istiace body pevné, nevysúvajú sa až pri zamknutí. "Chránia pántovú časť dverí. Znemožňujú vysadenie dverí, a to aj vtedy, ak nie sú zamknuté," vysvetlil.
"Srdce" dverí tvorí samotný trezorový mechanizmus, t. j. bezpečnostná vložka. Tá je potom chránená oceľovými platňami a rôznymi bezpečnostnými výstužami. Klient si môže vybrať medzi bezpečnostnými vložkami od viacerých spoločností. Ceny sa pohybujú od tisíc do 6-tisíc korún. Klient zväčša dostáva päť kľúčov k zámku. Súčasťou je aj bezpečnostná kartička, ktorá je nevyhnutná pri výrobe ďalších kľúčov. "Bez nej vám nikto kľúč nevyrobí," vysvetľuje Mello. Výroba dodatočných kľúčov stojí od 200 do 500 korún. Dôležitým prvkom ochrany bezpečnostného zámku je kovanie. Firmy ponúkajú rôzne druhy: z chrómu, titanu či mosadze. Za samotné kovanie klient platí od 2-tisíc až do 5-tisíc korún.

Príplatky, ktorým sa nevyhnete
Možnosť vypáčenia dverí zospodu obmedzuje kovový bezpečnostný prah. Za ten klient zaplatí minimálne 500 korún. Klient musí rátať aj s poplatkom za tesnenie, či už silikónové alebo protipožiarne, ktoré obmedzuje prenikaniu vzduchu alebo plameňa (400 - 500 korún). Pri výbere výmene starých dverí si klient volí aj protipožiarnu vložku, ktorá dvere predraží od 1 000 do 3 000 korún. Pri stavbe nových bytov sa táto vložka používa automaticky.

Povrchová úprava
Dôležitý je aj vzhľad dverí. Spoločnosti ponúkajú rôzne farebné odtiene, ale v ponuke je aj lištové či profilové vyhotovenie "Predávame aj presklené dvere. Sklo je špeciálne ukotvené, čo zaručuje vysokú bezpečnosť," uviedol Mello. Klient si podľa Šusteka zo spoločnosti Sherlock môže zvoliť aj z každej strany dverí inú povrchovú úpravu. V tom prípade dopláca 500 korún.
Klient si môže dokúpiť aj prídavné zámky (okolo 1 000 korún), bezpečnostné retiazky (400 korún), alebo vám spoločnosť premontuje vašu starú retiazku (120 korún).

Konečná cena
Na ilustráciu konečnej ceny bezpečnostných dverí sme si vybrali v dvoch spoločnostiach dvere z bezpečnostnej triedy 3, a to bez protipožiarnej vložky. Samozrejme, ceny sú orientačné. Rozhodli sme sa nielen pre kúpu nových dverí, ale aj odstránenie starej zárubne. Kým spoločnosť Adlo si účtuje poplatok aj za demontáž starých dverí či vsadenie nových, Sherlock má tieto úkony v jednom poplatku (pozri tabuľka). Pre možnosť porovnania sme si v oboch spoločnostiach vybrali aj jednotný zámok, aj keď nám Sherlock odporúčal iný, lacnejší. Dvere od Adla sa predražili najmä samotnou montážou dverí, za ktorú si Sherlock poplatok neúčtuje. Konečná cena za nami zvolené bezpečnostné dvere by tak mohla dosiahnuť až 30-tisíc korún.

Koľko by bezpečnostné dvere mohli stáť? (v Sk)
 

Spoločnosť Adlo

Spoločnosť Sherlock

Bezpečnostné dvere 14 290

15 232

Montáž dverí 2 600

Kovanie  2 290

2 380

Bezpečnostná vložka 2 390

3 439,00

Kukátko 390

357

Nová zárubňa 2 290

4 403

Demontáž pôvodnej 1 000

Osadenie novej zárubne 2 900

Tesnenie 490

416,5

Prah 590

535,5

Konečná suma  29 230 26 763
Pozn.: Výpočet je orientačný. Firma Scherlock nám ponúkala lacnejšiu bezpečnostnú vložku. Pre lepšie porovnanie sme vybrali bezpečnostnú vložku od tej istej firmy. 
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:42