StoryEditor

Najväčší záujem o pomoc s deťmi je práve začiatkom školského roka

20.08.2004, 00:00

Potrebujete postrážiť dieťatko, pretože chcete ísť s manželom večer do kina? Alebo sa nemôžete uvoľniť na týždeň z práce, keď má vaše dieťa chrípku? Ak nie je k dispozícii ani žiadna dobrá suseda či obetavý rodinný príslušník, môžete využiť služby opatrovateľských spoločností. Samozrejme, všetko niečo stojí a opatrovateľky nepatria medzi najlacnejšie. Najmä ak ide o odborníčku a vy potrebujete pomôcť s dieťatkom na dlhší čas.

Záujem len v mestách

O opatrovateľky je záujem najmä v mestách, čo s najväčšou pravdepodobnosťou súvisí nielen s modernejším životným štýlom ľudí, ale aj s vyššími zárobkami. Preto najviac opatrovateľských agentúr môžete nájsť práve v Bratislave či Košiciach. Nie všade sa im však darí. "O opatrovanie detí v Košiciach je veľmi malý záujem. Pravdepodobne to súvisí s nízkymi príjmami ľudí. Dôležitým faktorom je však aj mentalita ľudí," uviedla Simona Horosová majiteľka Baby siting -- Simona z Košíc. Malý záujem o opateru detí v ich domácom prostredí potvrdila aj majiteľka košickej agentúry Helpdesk Martina Dragunová. "Záujem je naozaj malý. A keď aj je, zväčša ide o opatrovanie na krátky čas," dodala.
Oveľa viac subjektov poskytuje takéto služby priamo v Bratislave a všetky potvrdzujú, že záujem tu je. "Dlhodobejšiu opateru pre deti chcú najčastejšie klienti z diplomatických kruhov, zahraniční klienti pôsobiaci na Slovensku alebo zamestnaní rodičia s dobrými zárobkami," povedala Stanislava Kotúčková, majiteľka 1. SOS -- Slovenskej opatrovateľskej spoločnosti. Bežní ľudia chcú podľa nej opatrovanie najčastejšie na kratší čas.
Najväčší záujem o zastupovanie mamičiek je podľa Sone Pacalovej, majiteľky CK Majáčik, ktorá okrem predaja rodinných zájazdov ponúka aj opatrovanie detí, práve na začiatku školského roka. "Do školy idú noví prváci, ktorých treba zo školy vyzdvihnúť, prípadne odprevadiť na záujmové krúžky. Alebo ideme po deti do družiny, napíšeme s nimi úlohy a počkáme na rodičov," povedala.

Hodina okolo stovky

A koľko opatrovanie najmladších príslušníkov rodinu stojí? Ceny sú veľmi individuálne a výrazne sa líšia. Často závisia aj od počtu detí v domácnosti, ale najmä od dĺžky opatrovania či pravidelnosti návštev opatrovateľky. Čím dlhšie a častejšie vašu domácnosť opatrovateľky navštevujú, tým viac sa ich cena za hodinu práce znižuje. Väčšina spoločností si aj stanovuje minimálny počet hodín, ak ide o príležitostné, resp. jednorazové opatrovanie. Bežná cena v košickej Baby siting -- Simona je podľa jej majiteľky 100 korún na hodinu. Počas víkendov je však táto cena o päťdesiat percent vyššia. Cena sa nemení ani pri vyššom počte detí. Helpdesk z Košíc účtuje pri krátkodobej opatere klientom 90 korún, s vyšším počtom detí sa však cena zvyšuje. Cena pri dlhodobej opatere sa stanovuje individuálne, podľa potrieb klienta či veku dieťaťa. "Opatera na celý mesiac by klienta stála zhruba 5,5 tisíca," dodala Dragunová. Ceny v Bratislave sa diferencujú výraznejšie.
Napríklad opatrovateľské centrum Detský Raj si za hodinu účtuje 80 korún, cena je o niečo vyššia pri viacerých deťoch. Za celodenné opatrovanie klient zaplatí zhruba 550 korún. Nezisková organizácia Vľúdnosť -- Venia, ktorá sa prioritne orientuje na opatrovanie dospelých ľudí, účtuje za opatrovanie detí 90 korún. CK Majáčik ceny diferencuje nielen podľa počtu detí, ale aj dĺžky opatery či vykonávaných aktivít. Cenu za opatrovanie môže vo väčšine firiem zvýšiť aj neskoré objednanie tejto služby. Opatrovateľku by ste si mali objednať minimálne 24 hodín vopred.

V cene len starostlivosť?

A čo všetko je v cene? "Opatrovateľka vykonáva všetko, čo so starostlivosťou o dieťa súvisí. Pripraví jedlo alebo sa postará o hygienu dieťatka," uviedla Horosová. Zväčša ide len o prihriatie už vopred pripraveného jedla. Na ďalších pomocných prácach, napríklad žehlení, sa v niektorých spoločnostiach za dodatočný príplatok dohodnete, v iných nie. "Pri opatrovaní nejde o stráženie detí, pri ktorých opatrovateľka v kresle štrikuje a sem-tam sa obzrie za dieťaťom. Opatrovateľka je platená za prácu s dieťaťom," vysvetľuje Pacalová. Podľa nej sa opatrovateľky musia na svoju prácu pripravovať. "Učia sa s deťmi básničky, pesničky, hrajú divadlo alebo vykonávajú rôzne pohybové aktivity," dodala.

Kto sú opatrovateľky

Najčastejšie ide o študentky, v niektorých prípadoch aj o dôchodkyne. "My uprednostňujeme zdravotné sestry na dôchodku," uviedla Jana Hrebíková, riaditeľka Vľúdnosť -- Venia. Detské opatrovateľské centrum Detský Raj vyžaduje okrem pozitívneho vzťahu k deťom aj pedagogické vzdelanie, keďže poskytuje služby aj vo svojich priestoroch. Väčšina spoločností požaduje skúsenosti s deťmi, minimálne dve referencie, nie od rodinných príslušníkov, čistý register trestov či doklad o zdravotnom stave. "Opatrovateľky musia mať však najmä osobnostné predpoklady na prácu s deťmi," povedala Pacalová. V niektorých spoločnostiach musia prejsť aj psychologickými testmi. Z hľadiska flexibilitu sú najvhodnejšie práve študentky vysokých škôl.
Vo väčšine spoločností sa klient môže s opatrovateľkou vopred zoznámiť. "Klient povie svoju predstavuje o opatrovateľke. Ak to nevie, snažíme sa získať čo najviac informácií o dieťatku a na základe toho ju vyberieme," opisuje priebeh výberu Simona Horosová. Niektoré spoločnosti umožňujú, aby rodič bol prítomný na prvých stretnutiach. V tom prípade je poplatok o niečo nižší.
"Zárukou môže byť napríklad aj požičanie kamerovej techniky, keď má možnosť rodič aj takto nahliadnuť na opatrovanie," uviedla Stanislava Kotúčková, podľa ktorej je požičanie kamerovej techniky bezplatné, obmedzené však len na jedno či dve stretnutia.

Krátkodobé škôlky

Svoje bábätko si môžu mamičky "odložiť" aj na pár hodín v opatrovateľskom zariadení. Takúto službu ponúka napríklad Detský Raj. Cena je diferencovaná v závislosti od počtu hodín, od 70 korún za jednu hodinu, po 490 za šesť.

Cenník CK Majáčik za opatrovanie detí:
Večerné opatrovanie (po 19. hodine)
-- jedno, dvaja súrodenci 140 Sk
-- traja, štyria súrodenci 160 Sk
Denné opatrovanie
-- jedno dieťa 140 Sk
-- dvaja súrodenci 170 Sk
-- traja súrodenci 200 Sk
-- štyria súrodenci 230 Sk
Celodenné opatrovanie (medzi 7. -- 19. hod., max 10 hodín)
-- jedno dieťa 900 Sk
-- dvaja súrodenci 980 Sk
-- traja súrodenci 1 060 Sk
-- štyria súrodenci 1 120 Sk
Celonočné (od 19. -- 7. hod., max. 12 hodín)
-- jedno a dve deti 900 Sk
-- tri a štyri deti 980 Sk
Pomoc pri detskej párty
-- Max. 10 detí do troch hodín 900 Sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:30