StoryEditor

Kedy a na akú dávku človeku vzniká nárok

01.10.2004, 00:00

Nárok na starobný dôchodok vzniká tomu poistencovi, ktorý bol dôchodkovo poistený minimálne desať rokov a dosiahol dôchodkový vek. Ten nateraz zostáva na úrovni 62 rokov. Pritom výška dôchodku sa po novom určuje ako súčin priemerného osobného mzdového bodu, obdobia dôchodkového poistenia a aktuálnej dôchodkovej hodnoty, ktorej výška je daná zákonom. Priemerný osobný mzdový bod sa zisťuje na základe pomeru súčtu podielov osobného vymeriavacieho základu a priemernej mzdy v Slovenskej republike k počtu rokov, za ktoré sa tieto pomery zisťujú -- v súčasnosti je to desať rozhodujúcich rokov.
V prípade predčasného starobného dôchodku je podmienkou jeho získania doba dôchodkového poistenia minimálne 10 rokov. Pričom, ak nejde o sporiteľa, potom sa pri výpočte výšky dôchodku znižuje aktuálna dôchodková hodnota, a to o 0,5 percenta za každých začatých 30 dní od momentu vzniku nároku na dôchodok do momentu dosiahnutia dôchodkového veku. Aby bol predčasný dôchodok priznaný, musí byť jeho celková výška vyššia ako 1,2-násobok sumy životného minima pripadajúceho na jednu plnoletú fyzickú osobu. Ak ide o sporiteľa, potom musí byť dôchodok vyšší ako 0,6-násobok tohto minima. Týmto opatrením sa zabraňuje vzniku sociálne odkázaných ľudí v dôchodkovom veku.
Sumy tak starobného ako aj predčasného dôchodku sa znižujú o polovicu pomernej časti pripadajúcej na obdobie starobného dôchodkového sporenia, pokiaľ ide o poistenca, ktorý je súčasne sporiteľom.
Nárok na vdovský (vdovecký) dôchodok si môže uplatniť vdova (vdovec) po manželovi (manželke), ak boli títo ku dňu ich smrti poberateľmi dôchodku, alebo splnili podmienky na nárok na dôchodok, alebo zomreli v dôsledku pracovného úrazu, resp. choroby z povolania. Dôchodok sa môže poberať len počas jedného roka po smrti manžela (manželky). Nárok zaniká uzatvorením manželstva vdovy (vdovca), alebo ak sa preukáže, že dané osoby úmyselne spôsobili smrť manžela alebo manželky. Suma dôchodku predstavuje 60 percent starobného alebo invalidného dôchodku, na ktorý mal (alebo bol by mal) zosnulý nárok.
Sirotský dôchodok môže poberať nezaopatrené dieťa, ak mu zomrel rodič alebo osvojiteľ. Zosnulý musel mať ku dňu smrti nárok na poberanie dôchodku alebo bol dôchodkovo poistený najmenej 10 rokov. Suma dôchodku je 30 percent z dôchodku, ktorý poberal (alebo by mohol poberať) zosnulý.
V prípade, že nastane situácia, keď má osoba nárok na viacero dôchodkových dávok, potom hovoríme o tzv. súbehu dôchodkov. Ak vznikne nárok na dve dávky (na starobný alebo invalidný dôchodok a súčasne pozostalostný dôchodok, alebo na dva druhy pozostalostných dôchodkov), potom sa vypláca vyššia dávka v plnej sume a z druhej dávky sa vyplatí polovica. Ak sú splnené podmienky na poberanie invalidného dôchodku a súčasne dvoch dôchodkov pozostalostných (napr. vdovského a sirotského), potom sa vyplatí najvyššia dávka v plnej sume, zo zostávajúcich dôchodkov sa vyplatí len jedna polovica.
Ak pred dovŕšením dôchodkového veku poberal poistenec invalidný dôchodok, tento sa po dovŕšení mení na starobný dôchodok (výška však zostáva rovnaká). Poistencovi sa súčasne vypočíta aj výška skutočného starobného dôchodku, na ktorý má nárok. Vyplácať sa mu bude iba jeden a to ten, ktorý je vyšší.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:55