StoryEditor

Najlacnejšie peniaze z cudzieho bankomatu získate v ČSOB

25.04.2012, 00:00

Viete, koľko platíte za výber peňazí z bankomatu? Ak je vám zaťažko zabehnúť k bankomatu vlastnej banky, pripravte si minimálne euro navyše navyše. Jaroslav Strýček z Čadce každý mesiac zdesene pozerá na výpis z banky, kde mu za výber financií z bankomatov banka stiahne okolo 15 eur. „Vyberám si najmä menšie sumy viackrát mesačne, aby som veľa neminul. Zbytočne však preplácam na poplatkoch,“ dodáva Strýček. V dnešnej Finančnej Hitparáde pre neho hľadáme banku, s ktorou pri výbere z bankomatu niečo aj ušetrí.

 

Z hľadiska poplatkov sa mu najviac oplatí vyberať peniaze z bankomatu cudzej banky v ČSOB, mBank a v Slovenskej sporiteľni, ak nemá aktivovaný žiadny balík služieb. Ak by vyberal financie najmä z bankomatu vlastnej banky, najviac sa mu oplatí mať účet v Privat banke. Na druhom mieste skončila Prima banka a za ňou ČSOB, Poštová banka, UniCredit Bank a VÚB banka. Najdrahšie ho vyjdú poplatky v Zuno bank.

Vlastný bankomat je výhodnejší
Podľa štatistík Slovenskej bankovej asociácie bolo ku koncu roka 2011 na Slovensku vydaných 5,35 milióna platobných kariet. Tradične najpoužívanejšie sú debetné karty, ktorých je v obehu viac ako 4,5 milióna. Informáciu o už zúčtovaných poplatkoch si môžete zistiť buď z výpisu z bankového účtu, alebo aj cez internet banking. „Najvýhodnejšie sú výbery z bankomatov vlastnej banky. Preto je vhodné si zistiť, kde sú vo vašom okolí takéto bankomaty. Ak si práve teraz vyberáte novú banku, vyberte si takú, ktorá má viac bankomatov vo vašom okolí,“ radí Maroš Ovčarik, finančný expert webového portálu FinancnaHitparada.sk. Podľa slov Zuzany Eliášovej, hovorkyne ČSOB, priemerný jednorazový výber z bankomatov bol v minulom roku 143 eur. „Slováci si vyberajú z bankomatu viac ako stovku, v pobočkách však žiadajú vyše 10-krát vyššiu sumu.“

Nič nie je úplne zadarmo
Výbery z vlastných bankomatov vychádzajú dokonca niekoľkokrát lacnejšie ako výbery z cudzích bankomatov. Avšak nie sú úplne zadarmo. Poplatky sa pohybujú v závislosti od banky od 0,15 do 0,80 eura. „Väčšina balíkov služieb obsahuje výbery z bankomatov vlastnej banky. Výbery z cudzích bankomatov sú v balíkoch zahrnuté len veľmi výnimočne. Preto je dobré vyhľadávať vlastné bankomaty. Rozdiel v spoplatnení výberov z vlastných a z cudzích bankomatov je vo všetkých bankách minimálne euro a viac,“ dodáva finančný expert. Vladimír Buran, senior consultant Partners Group SK, radí v prvom rade si premyslieť, koľko výberov z bankomatov počas mesiaca robíte, a na základe toho si vybrať adekvátny balíkový účet.

Správny balík ušetrí peniaze
Pri častých výberoch z cudzích bankomatov sa môžu vaše náklady výrazne zvýšiť, ak nepoužívate ten správny balík služieb. Tri banky ponúkajú neobmedzený počet výberov z cudzích bankomatov v rámci drahších balíkov, ktoré sú aj svojím zložením bohatšie. „Ide o ČSOB (balík Pohoda), Slovenskú sporiteľňu (Osobný účet Exclusive) a UniCredit Bank (Gold balík). Volksbank ponúka v rámci svojho najdrahšieho balíka Slušný účet jeden výber z cudzích bankomatov. mBANK v závislosti od mesačného objemu bezhotovostných transakcií platobnou kartou ponúka jeden až tri výbery z akéhokoľvek bankomatu zdarma. Prima banka umožňuje dva výbery z cudzích bankomatov v Axion balíku pre mladých,“ konštatuje Maroš Ovčarik.

Radšej väčšiu sumu naraz
Poplatky za výbery z bankomatov tak vlastnej banky, ako aj cudzích bánk v rámci Slovenska, sú stanovené ako fixné sumy bez ohľadu na výšku vyberanej sumy. Z hľadiska finančných nákladov Maroš Ovčarik odporúča vyberať peniaze menej často a radšej vyššiu sumu, ako častejšie a menšie sumy. „Vždy je však potrebné brať ohľad aj na bezpečnosť a nenosiť so sebou veľkú hotovosť vzhľadom na možnú stratu. Preto je rozumné radšej platiť kartou čo najviac a hotovosť používať na menšie nákupy.“



Platíte aj za kontrolu zostatku
Ak chcete vedieť zostatok peňazí na svojom účte, pozrieť si ho cez bankomat nemusí byť najlepší nápad. Za zistenie zostatku cez bankomat si účtuje poplatok celkovo päť bánk. Niektoré spoplatňujú len zisťovanie zostatku v cudzom bankomate, iné aj vo vlastnom bankomate. Poplatok sa pohybuje od 0,05 do 0,33 eura. Všetky banky s výnimkou internetových bánk spoplatňujú tiež zmenu PIN kódu cez bankomat. „Poplatok je pomerne vysoký, od 1,66 eura až do 5 eur. Takže pozor na časté využívanie tejto služby. Okrem toho banky spoplatňujú aj SMS notifikáciu. To znamená, že ak máte ako klient aktivované zasielanie informácií o zostatku a pohyboch na účte cez platobnú kartu, je možné, že si banka účtuje poplatky za SMS správy,“ radí Maroš Ovčarik. Viacero balíkov služieb má však SMS notifikáciu zahrnutú v ich zložení.

Zuzana Kullová

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 18:38