StoryEditor

Pri kúrení sa zdvihnú fixné náklady

12.12.2011, 23:00

Najväčšie zdraženie vo svojich peňaženkách pocítite pri cenách za kúrenie. Nejde však o posledné zvýšenie v tomto roku. Teplárenské spoločnosti totiž už v júli postupne zvyšovali ceny, konkrétne variabilnú zložku ceny za vykurovanie. Dôvodom boli vyššie ceny zemného plynu a uhlia.

Zdražovalo sa na jeseň
Domácnosti si tak v nasledujúcich týždňoch museli za kúrenie priplatiť. Ako prezradil Jozef Holjenčík, predseda Úradu pre reguláciou sieťových odvetví, zvýšenie ceny tepla v druhom polroku súviselo so zvýšením ceny plynu na výrobu tepla pre domácnosti zo strany Slovenského plynárenského priemyslu, a to zhruba o 9 percent. Podľa Miroslava Obšivaného, predsedu Predstavenstva Slovenského zväzu výrobcov tepla, teplári však nezvyšovali vlastné náklady a ani ich neplánovali zvýšiť do konca tohto roka. Do konca roka síce ceny za kúrenie už nestúpajú, no so zvýšením sa počíta už od januára budúceho roka. Tentoraz sa majú zvýšiť poplatky za fixné náklady teplárenských firiem.

Zvýšia sa fixné náklady
Fixné náklady predstavujú najmä náklady na investície, mzdy a opravy, ktoré by sa mali zvýšiť priemerne o štyri až šesť percent oproti tomuto roku. Prečo vlastne k tomu dochádza? Ako dodáva Miroslav Lupták, hovorca ÚRSO, nárast fixných nákladov bol zapríčinený aj znižujúcou sa spotrebou tepla spôsobenou zatepľovaním. Pokles spotreby tepla v minulom období predstavoval priemerne každoročne 7 percent. "Fixné náklady sa rozpočítavajú na menšie množstvo tepla, čo číselne môže spôsobovať aj vyšší nárast fixnej zložky. V neposlednej miere sa pod nárast ceny tepla negatívne podpísala aj nekoncepčná politika povoľovania výstavby nových zdrojov, čo má za následok duplicitu a reťazenie nákladov."

Zuzana Kullová

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 22:16