StoryEditor

On-line obchodovanie na derivátovej burze

02.04.2004, 00:00
On-line obchodovanie na derivátovej burze, terminálový prístup umožňuje obchodovanie na svetových burzách z vášho počítača
Vďaka internetu je dnes prístup na svetové burzy jednoduchší ako v minulosti. Rozvoj informačných technológií spôsobil, že obchodovanie na burze je prístupné širokému okruhu potenciálnych investorov. Z hľadiska technického zabezpečenia treba vlastniť počítač s prístupom na internet, takže potenciálnym investorom na svetových burzách môže byť väčšina populácie vyspelého sveta. Prístup na burzu je zabezpečený prostredníctvom on-line terminálu, ktorý vám ochotne poskytne niektorá z desiatok svetových brokerských spoločností (napr. 5. najväčší svetový brokerský dom REFCO, 13. FIMAT alebo J. P. Morgan a podobne). Niektoré z týchto spoločností majú svoje zastúpenie na Slovensku už dnes. Výhodou takéhoto terminálu pre investora je podpora obchodníka, ktorý hovorí po slovensky a poskytuje mu asistenciu vo forme školení, seminárov a poradenstva. Burza sa tým maximálne priblíži priamo k zákazníkovi, ktorý tak môže obchodovať v pohodlí vlastného domova alebo zo svojej kancelárie. Trend elektronického prístupu na burzu výrazne zjednodušuje a zlacňuje obchodovanie pre privátnych investorov.

Derivátový aj spotový trh cez terminál
Cez on-line terminály sa dá obchodovať na väčšine trhov, či už spotových alebo derivátových. Existujú terminály s prístupom na devízovú burzu, napr. FOREX - FOReign EXchange market, alebo na komoditnú burzu, ktorá zahŕňa väčšinu derivátových trhov so širokou škálou atraktívnych podkladových aktív a finančných nástrojov. Výhodou derivátových trhov je obchodovanie prostredníctvom marginov, kde je na vstup do pozícií potrebný len minimálny kapitál. Vďaka pákovému efektu je realizácia zisku veľmi efektívna. Väčšina terminálov s prístupom na derivátovú-komoditnú burzu umožňuje špekulovať s finančnými aj komoditnými derivátmi. Ide o futures a opcie na podkladové aktíva akcie, menové kurzy, indexy finančného trhu ako aj komodity, akými sú napr. ropa, pšenica, obilniny či drahé kovy. Komoditou sa na derivátovej burze nerozumejú len fyzické komodity, akými je napr. kukurica či bavlna, ale všetky podkladové nástroje vrátane akciových indexov či zahraničnej meny.
Trend na finančnom trhu smeruje k zmene spôsobu obchodovania z parketového na elektronické. Donedávna sa dalo na derivátových trhoch obchodovať len cez telefón prostredníctvom brokera. Takéto obchodovanie bolo tým nepružnejšie, čím ďalej sa broker nachádzal od burzy. Pokyn na obchodovanie tak putoval cez viacerých sprostredkovateľov až kým nebol vynesený na burzu. Čas od zadania pokynu po jeho umiestnenie sa tým predlžoval, čo pri rýchlych a volatilných komoditných trhoch často spôsobovalo oneskorenie a horší výsledok obchodovania. Klasicky zadaný pokyn cez telefón sa dnes na burzu dostane najskôr za jednu, max. dve minúty. Cez terminál sa zadaný pokyn dostáva na burzu okamžite. V prostredí burzy predstavuje čas vzácnu komoditu. Dlhé časové obdobie pri zadávaní príkazov, ich potvrdzovaní, neistota pri časovom oneskorení a vysoké poplatky v minulosti znemožňovali úspešné obchodovanie privátnych investorov a dávalo bankám a profesionálnym obchodníkom veľký informatívny náskok. Pre privátnych investorov boli takzvané denné obchody takmer nemožné. Pretože čas na burze znamená peniaze, prostredníctvom terminálového prístupu investor môže rýchlo reagovať na vývoj na burzovom parkete, čím môže množstvo peňazí ušetriť alebo zarobiť.

Výhody on-line terminálu
Kvalitný terminál na obchodovanie dnes integruje nástroj na promptné zadávanie pokynov s výkonným a lacným obchodno-informačným systémom. Pri klasickom spôsobe obchodovania musí investor financovať obchodný systém, ktorý mu poskytuje aktuálne informácie o vývoji kurzov na finančnom trhu, grafy a fundamentálne spravodajstvo. Náklady na prevádzku obchodno-informačného systému predstavujú sumu v minimálnej výške 1 500 USD mesačne. Je, samozrejme, možné používať oneskorené dáta, ktoré sú dostupné zadarmo na internete, o profesionálnom obchodovaní však v takomto prípade nemôže byť ani reči. Oneskorenie informácií z parketu predstavuje pre privátneho investora vážny hendikep, ktorý skôr či neskôr vyústi v stratu. Väčšina terminálov poskytuje živé dáta zadarmo, príp. za minimálny príplatok. Privátny investor sa tak lacno dostane k dôležitým dátam, historickým a aktuálnym grafom a informáciám. Profesionálne brokerské spoločnosti navyše sprostredkujú svojim klientom prístup k ďalším službám či analýzam za minimálny poplatok.
Pre investorov, ktorí chcú svoje schopnosti otestovať bez rizika straty, sú k dispozícii demoverzie terminálu. Potenciálny investor dostáva na limitované časové obdobie možnosť vyskúšať si virtuálne obchodovanie na trenažéri. Takéto demo ponúka klientovi rovnaké prostredie ako on-line terminál. Investor si môže "nanečisto" vyskúšať zadávanie obchodných pokynov, analyzovať trhy na grafoch či skúšať rôzne stratégie bez toho, aby riskoval stratu reálnych peňazí. Aj keď je obchodovanie na burze omnoho náročnejšie ako tréning na demoverzii terminálu, postačuje na otestovanie schopností a možností terminálu aj investora. Na vyžiadanie vám brokerská spoločnosť zaregistruje demo cez internet v priebehu niekoľkých minút. Samotná inštalácia terminálu a začatie obchodovania je po podpise zmluvy otázkou niekoľkých dní potrebných na prevod peňažných prostriedkov na obchodný účet. Všetky operácie sa dnes dajú zrealizovať z domáceho počítača vo vašej obývačke.

Výhody on-line obchodovania na derivátových trhoch cez internet prostredníctvom terminálu sa dajú zhrnúť nasledovne:
- Najnovší a najrýchlejší spoľahlivý obchodný softvér zadarmo.
- Všetky elektronické príkazy sú v priebehu sekúnd potvrdzované na vašej obrazovke (direct access trading).
- Dvadsaťštyrihodinové obchodovanie cez order prípadne Helpdesk.
- Zaučenie a vysvetlenie obchodného systému zadarmo (demoverzia).
- Plná odborná asistencia profesionálneho brokera.
- Poplatky iba za realizované obchody.
- Priamy a sekundový prístup na väčšinu svetových termínových trhov.
- Široká škála podkladových aktív (akcie, akciové indexy, meny, úrokové deriváty a komodity).
- Výpisy z účtu dostávate denne emailom s možnosťou skontrolovať si ho na webe.
Pretože elektronické obchodovanie predstavuje pre brokerskú spoločnosť menšie nároky na personál a starostlivosť o klientov, sú poplatky účtované za obchodovanie cez terminál nižšie, ako pri klasickom obchodovaní cez telefón. Výška poplatkov sa začína na úrovni 33 USD (roundturn) a nižšie.
Pri výbere brokerskej spoločnosti treba vždy zvážiť ponúkané podmienky, poplatky, asistenciu a zázemie vášho brokera. Dobrému brokerovi vždy záleží na spokojnosti klienta a na jeho úspešnom obchodovaní. Pri obchodovaní, či už cez telefón alebo cez terminál, však platí jedna zásada. Nikdy nezverujte svoje prostriedky spoločnosti, ktorá chce obchodovať za vás. Nedovoľte nikomu, aby obchodoval bez vášho vedomia a autorizujte vstupy a výstupy z trhu vždy osobne. Vyhnete sa tým stratám a sklamaniu z trhov. Nikto sa totiž o vaše peniaze nepostará lepšie ako vy sami. Úlohou brokerskej spoločnosti je pomáhať klientom s obchodovaním a nie obchodovať za klientov. Obchodovanie cez terminál dáva investorom šancu na takéto obchodovanie.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:55