StoryEditor

Ako postupovať pri zmene banky

24.11.2004, 23:00
Ak sa majiteľ účtu rozhodne, že ho chce zrušiť, vo väčšine prípadov musí banku navštíviť osobne. Vypíše žiadosť o zrušenie bežného účtu, ktorú podpíše pred pracovníkom banky. Zmluvu o bežnom účte však môže vypovedať aj formou písomnej výpovede.

Ak sa majiteľ účtu rozhodne, že ho chce zrušiť, vo väčšine prípadov musí banku navštíviť osobne. Vypíše žiadosť o zrušenie bežného účtu, ktorú podpíše pred pracovníkom banky. Zmluvu o bežnom účte však môže vypovedať aj formou písomnej výpovede. "Výpoveď musí obsahovať podpis majiteľa účtu a spôsob, akým má banka naložiť s finančnými prostriedkami na účte po ukončení zmluvného vzťahu," upozorňuje hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Eva Güttlerová.
Ak má klient na účte zostatok, ktorého výplatu si dohodol v hotovosti, sumu preberie osobne. V opačnom prípade uhradí svoje záväzky voči banke. Termínované vklady a ďalšie doplnkové služby môže zrušiť aj prostredníctvom internet bankingu. "Ak si klient dohodol s bankou, že mu zašle zostatok po zatvorení účtu na iný účet alebo poštovou poukážkou, banka to vykoná už bez jeho prítomnosti," hovorí riaditeľ oddelenia pre vzťahy s verejnosťou Tatra banky Roman Začka.
Pri zrušení účtu môže klienta zastupovať aj iná osoba. Musí to však byť na základe súdneho rozhodnutia, prípadne notársky overeného splnomocnenia. V niektorých prípadoch môže klient vypovedať zmluvu o bežnom účte aj poštou. Podmienkou však je, že podpis majiteľa účtu na výpovedi bude overený notárom.

Rušíme účet
-- Klient bude potrebovať preukaz totožnosti.
-- Nie je nutné predložiť zmluvu o účte ani zmluvu k iným produktom, napríklad k elektronickému bankovníctvu.
-- Priniesť by mal aj platobné karty alebo debetné šeky, ktoré banka vydala k účtu.
-- Ak klient požiada o zrušenie účtu, banka ho zruší v polovici nasledujúceho mesiaca, poplatok však klient zaplatí za celý.
-- Väčšina bánk účtuje zvlášť poplatky za zrušenie účtu, trvalých príkazov, inkás, platobných kariet, prípadne iných služieb.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 05:43