StoryEditor

Čipové karty v kombinácii s ďalšími funkciami

13.07.2004, 00:00

V najbližších rokoch každý z nás vymení svoju klasickú platobnú kartu s magnetickým prúžkom za kartu s čipom. Bankový svet, nielen v strednej Európe, totiž začal nahrádzať starú technológiu kariet za novú. Dôvodom na zmenu je nielen väčšia bezpečnosť kariet s čipom, ale množstvo výhod, ktoré táto technológia so sebou prináša.
Zavádzanie "čipov" na Slovensku
Platobné karty s čipom vydávajú na Slovensku už tri banky. Slovenská sporiteľňa, s vydávaním platobných kariet s čipom spoločnosti Maestro začala už pred takmer šiestimi rokmi. ČSOB ponúka už rok kartu spoločnosti VISA. Najnovšie sa pripojila aj Ľudová banka, tiež s VISA kartou. Na prechod na čipovú technológiu sa začali pripravovať aj ostatné banky na Slovensku. Prechod totiž nebude znamenať len výmenu kariet, ale aj prípravu bankomatov či POS terminálov.
"Už v minulom roku sme začali so zavádzaním akceptácie čipových kariet spoločnosti VISA na POS termináloch. V tomto roku to chceme rozšíriť o karty spoločnosti MasterCard," uviedla hovorkyňa VÚB Silvia Nosálová. Podľa jej slov totiž VÚB považuje zabezpečenie možnosti akceptácie kariet za nutný krok ešte pred začatím vydávania čipových kariet. Svoje zariadenia pripravuje aj sporiteľňa a ČSOB. Tatra banka je v štádiu príprav a UniBanka sa procesu bude venovať v rokoch 2005 a 2006.
Na rýchlejšie zavádzanie čipovej technológie banky inšpirovali aj kartové spoločnosti. Už od budúceho roka bude totiž za prípadné škody spôsobené klientom falšovanými kartami zodpovedať tá banka, ktorá nepoužíva čipovú technológiu.
Vyššia bezpečnosť?
Podvody na platobných kartách rástli úmerne s ich rozširovaním. Aj keď je percentuálny podiel podvodov s kartami na Slovensku stále v porovnaní so západnými krajinami nižší, nevyhlo sa im ani Slovensko. Práve čip by mal nedostatky magnetického prúžka odstrániť. "Magnetický prúžok možno výrazne jednoduchšie sfalšovať ako čip. Ten sa prakticky sfalšovať nedá," uviedla hovorkyňa ČSOB Marta Krejcarová.
Faktom ostáva, že na kartách ešte nejaký čas bude naďalej aj elektronický prúžok, keďže výmena terminálov bude trvať niekoľko rokov. "Bezpečnosť kariet, ktoré budú doplnené o čip, sa tak v tomto prípade výrazne nezvýši. Magnetický prúžok na nich bude totiž naďalej zneužiteľný," upozorňuje Katarína Ševčíková, riaditeľka Odboru komunikácie a hovorkyňa UniBanky. Vydavatelia platobných kariet sa tak podľa slov Ševčíkovej masovejšiemu vydávaniu platobných kariet "začnú vydávať až vtedy, keď budú môcť s čipom ponúknuť aj ďalšie nové a pre klientov zaujímavé služby."
Širšie uplatnenie
Čip totiž ponúka príležitosť na uchovanie a využitie aj ďalších informácií a aplikácií. Platobné karty tak budú môcť mať oveľa širšie využitie a nemusia sa používať len na platby. Môžu byť na nich, napríklad, uložené informácie o vašom zdravotnom poistení, umožnený prístup na internetové obchody, získavať body za lojalitu partnerských spoločností, môžu slúžiť ako poukážky na zľavy, lístky a podobne. Kartu teda možno prispôsobiť potrebám majiteľa a jednotlivých bánk. Nové aplikácie na kartách pritom budú môcť banky aktualizovať priamo pri platení kartou.
Širšie uplatnenie platobných kariet s čipom, teda aj na iné účely ako platenie, nie je ani na Slovensku vzdialenou budúcnosťou. Čip totiž už využívajú nielen banky, ale aj dopravné podniky či školy na identifikáciu študentov. Tieto oblasti tak pravdepodobne budú patriť medzi prvé, kde ku kombinácii čipových platobných kariet a identifikačných preukazov bude dochádzať. Prvou lastovičkou v tejto oblasti je študentská karta od Tatra banky, ktorá slúži ako platobná karta, električenka a univerzitný identifikačný preukaz.
Identifikácia PIN-om
Každú transakciu čipovou kartou bude klient potvrdzovať zadaním PIN kódu. Prvá transakcia kartou prebieha vždy on-line, teda pripojením sa na autorizačné centrum. Ďalšie transakcie, pravdepodobne len do určitej sumy, ktorú určí banka, však môžu prebiehať off-line, teda bez pripájania sa na autorizačné centrum. Priamo terminál totiž kartu dokáže overiť, čo obchodníkom ušetrí náklady na telefonické hovory do autorizačného centra. Pre zákazníka to znamená, že strávi menej času pri pokladnici.
Čipové karty sú drahšie
Náklady bánk na vydávanie kariet s čipom sú niekoľkokrát vyššie, ako na vydávanie kariet s magnetickým prúžkom. Banky ich zatiaľ predávajú na úrovni cien magnetických. Zvýšené náklady bánk sa však pravdepodobne vo zvýšení cien skôr či neskôr prejavia. Čipové karty by mali mať väčšiu trvanlivosť ako magnetické. Kým tie magnetické sme v banke vymieňali zhruba po 2 rokoch, čipové by mali vydržať až päť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 09:45