StoryEditor

Pri Bardejove stavajú stomiliónovú kanalizáciu

11.04.2006, 00:00

Košické Inžinierske stavby včera začali kopať kanály v Bardejovskej Novej Vsi. "Pôvodne sa uvažovalo o dvoch rokoch, oficiálne ukončenie stavby je do marca budúceho roka, no verím, že budeme schopní skončiť ešte do konca tohto roka," povedal výrobný námestník závodu 03 Inžinierskych stavieb Miroslav Čorba.
Odkanalizovanie Bardejovskej Dlhej Lúky a Bardejovskej Novej Vsi bude stáť 114,5 milióna korún. Tri štvrtiny z nákladov poskytol Kohézny fond Európskej únie, pätinu štát z rozpočtu a zvyšok dá Východoslovenská vodárenská spoločnosť ako konečný príjemca stavby.
Dva a pol tisíca obyvateľov severovýchodného Slovenska bude mať stomiliónovú kanalizáciu asi ešte tento rok. Mnohí obyvatelia Bardejovskej Dlhej Lúky však podrobnosti o kanalizácii v ich obci nemajú. "Nikto nám zatiaľ nepovedal, kadiaľ budú kopať. Cez svoju záhradu im nedovolím. Pre našu rodinu je šestnásťtisíc za prípojku dosť. K tomu ešte aj za stočné. Ak si nechám žumpu, jej vyčistenie ma vyjde ročne tak na necelých šesťtisíc. Ešte pouvažujem, či radšej neinvestujem do malej čistiarne odpadových vôd," povedal jeden z obyvateľov obce.
Primátor Bardejova Boris Hanuščák však upozorňuje na blízkosť minerálnych prameňov v okolí oboch obcí a Bardejovských kúpeľov. Tvrdí dokonca, že jeden z prameňov museli pre priesaky splaškov uzavrieť. Takmer 15 kilometrov kanálov so životnosťou od 50 až do 200 rokov vyústi do existujúcej čistiarne odpadových vôd v Bardejove.
Projekt na Hornom Šariši je jedným z mnohých, ktoré na najbližšie roky pripravuje Východoslovenská vodárenská spoločnosť. Ani nie každý druhý obyvateľ Prešovského kraja má totiž možnosť odvádzať domové splašky do verejných kanálov. Mnohí využívajú súkromné žumpy, ba niektorí ešte aj klasické suché latríny.
Smernica Európskej únie Slovensku ako členskej krajine prikazuje napojiť mestské aglomerácie s počtom obyvateľov od dvetisíc do desaťtisíc na verejnú kanalizáciu a čistiť odpadové vody do konca roka 2015 a do konca roka 2010 aglomerácie s počtom obyvateľov od desať- do stotisíc. Sídla s počtom obyvateľov do dvetisíc zabezpečovať priebežne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:48