StoryEditor

Konzorcium sa bude uchádzať o mýto

21.03.2005, 23:00
Tesla Stropkov pred niekoľkými dňami podpísala zmluvu o spolupráci so švajčiarskym konzorciom Ascom a Fela. Zmluva sa týka spoločnej účasti na tendri na dodávku systému elektronického mýta pre Slovensko.
Tesla Stropkov pred niekoľkými dňami podpísala zmluvu o spolupráci so švajčiarskym konzorciom Ascom a Fela. Zmluva sa týka spoločnej účasti na tendri na dodávku systému elektronického mýta pre Slovensko. Konzorcium by v prípade úspechu chcelo vybudovať systém, ktorý bude zahŕňať prvky oboch platforiem, čiže mikrovlnného aj satelitného prenosu.
Podľa generálneho riaditeľa Tesly Daniela Rotha, ak by konzorcium v tendri naozaj uspelo, stropkovská firma by sa mohla na kontrakte podieľať výrobou snímacích jednotiek, zodpovedala by za inštaláciu systému, prevádzkovanie a technologickú údržbu a logistiku. Švajčiari by dodali know-how a technológiu.
Ascom sa orientuje na telekomunikačné systémy, drôtové a bezdrôtové bezpečnostné riešenia a na diaľničné systémy výberu mýta. Fela tiež pôsobí v oblasti telekomunikácií, jej aktivity však smerujú aj do oblasti dopravnej telematiky.
"Konzorcium hľadá na Slovensku, ktoré je preň novým trhom, domácich výrobcov na spoluprácu," povedal Roth. Podľa agentúry SITA má do konzorcia vstúpiť i ďalší slovenský partner, jeho meno však generálny riaditeľ Tesly nekonkretizoval. Mala by to byť spoločnosť, ktorá by sa podieľala na výstavbe rámp na diaľniciach.
Budovanie mýtneho systému sa má na Slovensku začať za 12 až 18 mesiacov. Tesle by víťazstvo v tendri prinieslo ďalší výrobný prvok s vysokou pridanou hodnotou. "Znamenalo by to posilnenie podnikového vývoja, zamestnanie ďalších konštruktérov, ale aj ľudí pre práce na jednoduchších komponentoch. Keďže ide o výrobu s použitím najmodernejších technológií, počet novovytvorených pracovných miest by nebol síce veľký, ale priniesol by nové možnosti pre rozvoj a reštrukturalizáciu firmy," podotkol Roth.
Kombinovaný mýtny systém funguje vo Švajčiarsku už od roku 2001. Na jeho výstavbe sa podieľali obe švajčiarske firmy. Vzhľadom na to, že je postavený na viacnásobnej kontrole, je podľa Rotha spoľahlivejší. Monitoruje napríklad aj dopravcov, ktorí sa vyhýbajú diaľniciam a spoplatňovaným úsekom a používajú cesty prvej, resp. druhej triedy. "Vo Švajčiarsku je celoplošný systém, takže dopravcov sledujú na všetkých komunikáciách, dokonca aj na cestách tretej triedy," zdôraznil Roth. Po zavedení systému stúpla vyťaženosť kamiónov vo Švajčiarsku až na 80 percent. Predtým dosahovala len 34 percent.

Tesla obnoví montáž káblových zväzkov pre Yazaki
Tesla Stropkov sa orientuje na výrobu telefónnych prístrojov, dorozumievacej techniky, elektroinštalačného materiálu a dielcov pre automobilový priemysel. V súčasnosti zamestnáva 815 ľudí. V roku 2004 vyrobila tovar v hodnote 625 miliónov a vyprodukovala zisk okolo 14 miliónov korún. Od mája tohto roku Tesla nanovo rozbehne montáž káblových zväzkov pre spoločnosť Yazaki, kde by malo pracovať okolo 400 zamestnancov. Investičné zámery v roku 2005 smerujú najmä do rozvoja výrobkov pre automobilový priemysel.

Vývoj tržieb z predaja spoločnosti Tesla Stropkov (mil. Sk)

2000

2001

2002

2003

2004

381

503

661

681

610

Zdroj: Tesla Stropkov, a. s.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:26