StoryEditor

Štát odovzdal žilinské letisko samospráve

13.06.2006, 00:00
Do Letiskovej spoločnosti Žilina, ktorá prevádzkuje letisko v Dolnom Hričove, vstupujú mesto Žilina a samosprávny kraj, ktoré bezplatne dostali od štátu po 33 % akcií. Zvyšných 34 % si ponechal štát, ktorý sa bude podieľať na činnosti regionálneho letiska do roku 2010.

Žilinské letisko ovládla samospráva. Radnica a župa dostali od štátu tretinové podiely v Letiskovej spoločnosti Žilina, prevádzkovateľa letiska. Zvyšných 34 percent si ponechal štát, ktorý sa bude podieľať na činnosti regionálneho letiska na severe Slovenska do roku 2010.
Letisková spoločnosť Žilina bola doteraz stopercentnou štátnou akciovou spoločnosťou a po vstupe nových akcionárov sa zvyšuje postavenie samosprávy. "Podporíme ďalší rozvoj a modernizáciu letiska. S mestom sa budeme podieľať aj na jeho prevádzke," povedal riaditeľ krajského úradu Pavol Holeštiak.
Na žilinskom letisku treba predĺžiť štartovaciu dráhu zo súčasných 1 500 na 2 500 metrov, čo si vyžiada zhruba 800 miliónov korún. Na ďalšie technické vybavenie potrebuje letisko vyše 40 miliónov. V týchto dňoch sa k nemu buduje diaľničný privádzač, mal by byť hotový do konca roka.
"Na modernizáciu letiska dajú časť peňazí akcionári a použijeme aj eurofondy. Dôležité je, že do jesene dostaneme z bratislavského letiska zariadenie ILS na pristávanie lietadiel pri zhoršených poveternostných podmienkach," zdôraznil generálny riaditeľ Letiskovej spoločnosti Žilina Milan Vašanič.
V spádovej oblasti žilinského letiska je 1,2 milióna potenciálnych cestujúcich. Dnes ho využívajú zväčša len zahraničné firmy na pristávanie súkromných lietadiel. Zhruba rok funguje pravidelná letecká linka Českých aerolínií zo Žiliny do Prahy, na ktorej sú nasadené menšie lietadlá. "Asi na jeseň sa má zriadiť aj druhá linka do Prahy a perspektívne uvažujeme o pristávaní aj väčších lietadiel, " dodal Vašanič.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 02:42