StoryEditor

Od plátenného stanu k obriemu letisku

30.05.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Kus plátna alebo stan. To by viac než 67 miliónom odbavených cestujúcich ročne dnes už asi nestačilo. Pritom presne pred šesťdesiatimi rokmi sa vytýčením dráhy a vztýčením stanu začala písať história londýnskeho letiska Heathrow. V posledný májový deň vykročili prví cestujúci pešo k prvému odletu z letiska, ktoré je aktuálne svetovou trojkou podľa počtu cestujúcich.
V Londýne Heathrow valcuje menšie letiská Gatwick a Stansted, v Európe je pred parížskym letiskom Charlesa de Gaulla aj pred letiskom International vo Frankfurte. Len americké Hartsfield-Jackson v Atlante a O´Hare v Chicagu dokážu Heathrow poraziť. V Európe je Heathrow niečo ako "matka všetkých letísk" - odkiaľ sa nelieta na Heathrow, to ešte nie je plnohodnotná plocha pre
lietadlá.
Kedysi bola Heath Row malá samota patriaca kaplánovi z Harmondsworthu, kde sa na pláňach pásol dobytok. Potom si však priestor vytypovala ako súkromné letisko spoločnosť Fairey Aviation a pastviny začali písať svoju slávnejšiu budúcnosť. Na aktivity Fairey si totiž na konci vlády spomenul minister pre letectvo Harold Balfour a rozhodol sa priestor zabrať, aby mala vláda vedľa dovtedajšieho letiska v Croydone priestor na lety Royal Air Force.
Než sa však budovanie letiska skončilo, podobne dopadla aj druhá svetová vojna a Heathrow sa mohol otvárať verejnosti. Prvý civilný let sa uskutočnil 1. januára 1946 a cestujúci mierili cez Lisabon do argentínskeho Buenos Aires. Koniec objavovania sa vojenských uniforiem však prišiel až koncom mája.
To však neznamenalo, že by si cestujúci nemohli vychutnať vojenský spôsob lietania -- na Heathrow sa pristávalo na tráve až do roku 1953, keď kráľovná Alžbeta II. otvorila prvú modernú runway. Panovníčka následne o dva roky neskôr otvárala aj Europe Building, druhý terminál na Heathrow, ktorý si vyžiadala stále rastúca premávka na letisku.
Dnes má Heathrow päť terminálov -- štyri osobné a jeden nákladný, šiesty osobný je vo výstavbe a mal by byť hotový v polovici roku 2008. Posledným dôležitým medzníkom v histórii Heathrow bol rok 1977, keď do miesta, ktoré leží necelých 25 kilometrov západne od centra Londýna, začalo premávať metro.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 21:08