StoryEditor

Do Sabinova prišiel prvý zahraničný investor

21.04.2006, 00:00

Mesto Sabinov má prvého zahraničného investora. Je ním anglická firma Welton, Bibby & Baron, ktorá bude zatiaľ asi na 500 štvorcových metroch v prenajatých priestoroch vyrábať papierové vrecúška pre potravinársky priemysel. Prevádzka na východe Slovenska je prvou investíciou európskej dvojky mimo Britských ostrovov a bude centrálou pre zásobovanie tradičných odberateľov firmy v širšom regióne strednej a východnej Európy.
"Do piatich rokov preinvestujeme v Sabinove vyše milióna eur a zamestnáme minimálne sto ľudí," ohlásil včera generálny manažér Welton B&B Malcom Ross. S výberom prvých desiatich zamestnancov prostredníctvom úradu práce začne britský investor už budúci týždeň. "Prejdú tréningom a potom budú zaúčať ďalších," spresnil riaditeľ Welton B&B v Sabinove Ian Robson.
Operačný riaditeľ firmy Jamie Goudie dodal, že na základe dobrých skúseností z domovskej firmy neďaleko Bristolu, kde v uplynulých šiestich mesiacoch prijali dvadsať Slovákov, je presvedčený, že prevažne manuálnu prácu za dvadsiatimi strojmi v novej fabrike Sabinovčania zvládnu.
Primátor Sabinova, jedného z najchudobnejších slovenských miest, Peter Molčan, je vďačný aj za relatívne malého investora. Potvrdil, že v meste je nedostatok pracovných možností. Bez práce je vo vyše dvanásťtisícovom Sabinove až 1 104 ľudí a podnikatelia neponúkajú žiadne pracovné príležitosti.
"Tvorba HDP ľudí zo Sabinova sa prenáša do blízkej krajskej metropoly Prešova, kde Sabinovčania zamestnávajú ľudí," povedal Molčan. Zástupkyňa detašovaného pracoviska Úradu práce v Sabinove Jana Škovranová dodala, že v celom okrese Sabinov je bez práce až 5 200 ľudí, čo je asi 21-percentná disponibilná miera nezamestnanosti. Z týchto nezamestnaných až 3 200 ľudí nepracovalo už viac ako rok.
"Špecifickým problémom sú Rómovia a ich neochota vzdelávať sa. Nový investor ponúkne prácu aj ľuďom so základným vzdelaním. Uvidíme, ako využijú šancu. Krátkodobé projekty nič neriešia," reagoval primátor. Do Sabinova sa už chystá ďalší investor -- považskobystrická firma Teprofa. Primátor verí, že v meste vznikne čoskoro päťsto nových pracovných miest.

Kto je Welton B&B?
Spoločnosť má vyše 150-ročnú tradíciu. Na Britských ostrovoch zamestnáva 250 ľudí a ročne vyrobí vyše miliardy papierových vrecúšok na balenie potravín. Ročný obrat firmy je podľa Malcoma Rossa 40 miliónov eur, čo je asi 1,5 miliardy korún. Štvrtinu obratu firma získava z exportu, najmä do Francúzska, Nemecka a Holandska. Odberateľmi sú najmä potravinárske koncerny ako Nestlé a Master Food či siete rýchleho občerstvenia KFC. Papierové vrecúčka korporácia dodáva aj do obchodných domov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:13