StoryEditor

Súd uznal nároky Istrobanky

13.04.2005, 00:00
Konkurz spoločnosti Křižík sa zrejme dostáva do záverečnej etapy. Najvyšší súd včera potvrdil rozhodnutie Krajského súdu v Košiciach a uznal pravosť pohľadávky Istrobanky voči prešovskému výrobcovi elektromerov.

Konkurz spoločnosti Křižík sa zrejme dostáva do záverečnej etapy. Najvyšší súd včera potvrdil rozhodnutie Krajského súdu v Košiciach a uznal pravosť pohľadávky Istrobanky voči prešovskému výrobcovi elektromerov. HN to potvrdil správca konkurznej podstaty Michal Pirník.
Zároveň uviedol, že Istrobanka sa týmto rozhodnutím stala v rámci konzorcia jediným veriteľom Křižíka a ďalšie dve banky, VÚB banka a Komerční banka, prestali byť účastníkmi konkurzného konania. Tieto tri banky viedli so správcom konkurznej podstaty spor o určenie pravosti pohľadávky za konzorcionálny úver 348 miliónov korún, ktoré poskytli Křižíku. V procese súdneho konania ich zastupovala Istrobanka. S právoplatným rozhodnutím Najvyššieho súdu bude mať Istrobanka priznané aj hlasovacie práva a má reálnu možnosť ovplyvniť svojimi hlasmi predaj podniku.
Doterajšie schôdze veriteľov totiž neboli úspešné, keďže sa na nich banky a v poslednom čase ani Sociálna poisťovňa pre podozrenie z manipulácie konkurzu nezúčastňovali.
Najbližšia schôdza veriteľov je stanovená na 21. apríla. Na nej sa má opäť rozhodovať o predaji podniku. O kúpu areálu podniku Křižíka majú záujem tri spoločnosti - Beckenbach SK, LPH z Vranova nad Topľou a MFIS.
Podľa generálnej tajomníčky Istrobanky Eleny Penzes-Strobl súd potvrdil pravdivosť tvrdení Istrobanky o účelovom popretí pohľadávky z konzorcionálneho úveru. "V ďalšom období Istrobanka zabezpečí všetky kroky potrebné na zabezpečenie transparentného priebehu konkurzného konania. Oprávnení rozhodujúci veritelia od vyhlásenia konkurzu nemajú žiadne relevantné informácie o aktuálnom stave majetku úpadcu," dodala tajomníčka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:20