StoryEditor

Obnovujú zašlú slávu opálových baní

23.03.2005, 23:00
Podporiť obnovu osady Dubník, bývalého hospodárskeho a administratívneho centra opálových baní, vytvorenie múzea a skanzenu, ako aj ochrana zimoviska netopierov, sú hlavnými cieľmi Nadácie Opálové bane Dubník.

Snahou nadácie i spolupracujúcej spoločnosti Opálové bane je sprístupniť tento skvost prírody návštevníkom a vytvoriť stredisko pre letné tábory a cestovný ruch. Ich snaha však má viacero úskalí. Prístupová komunikácia k Dubníku, ktorá je v správe vyššieho územného celku, je v dezolátnom stave. Chýba však aj pitná voda, kanalizácia a telekomunikačná infraštruktúra.
Nadácia a spoločnosť začali postupne s obnovou osady. V roku 2003 vypracovali v spolupráci s Múzeom naftového priemyslu v poľskej Bóbrce a s finančnou podporou Phare CBC urbanisticko-architektonickú štúdiu obnovy bývalej baníckej osady. Na tento projekt získali 34-tisíc eur.
Vlani nadácia dostala ďalšie dva granty od ministerstva hospodárstva na rozvoj cestovného ruchu. Prvý je určený na tvorbu náučného chodníka Kutisko (starý názov pre prieskumné územie). Chodník chcú otvoriť začiatkom tohtoročnej sezóny v júni. Priamo v osade sa rekonštruuje škola, z ktorej bude informačné stredisko. Jej premena je súčasťou druhého projektu. "Táto budova bola doslova v ruinách, naším cieľom je do septembra ju zrekonštruovať a premeniť na informačné stredisko," konštatoval predseda Predstavenstva Opálových baní Jozef Jančok.
Celkové náklady na oba projekty boli vyčíslené na takmer 100-tisíc eur, čiže okolo 3,7 milióna korún. Doterajšie náklady na obnovu osady a banských diel dosiahli podľa Jančoka už okolo 30 miliónov korún. Z toho na prieskumné práce išlo 17 miliónov, na rekonštrukciu prevádzkových budov asi 3 milióny a na sanácie 10 miliónov korún. Okrem financií z grantov sa na financovaní projektov podieľali najmä súkromné zdroje, predovšetkým zo spoločnosti Opálové bane. Len 500-tisíc korún nadácia získala zo Štátnej ochrany prírody.
Opálové bane prevádzkujú už teraz náučný chodník v podzemí v dĺžke 1 360 metrov, no pripravujú aj ďalšie aktivity, hlavne v oblasti záchrany starých banských diel. Narazili však na viaceré problémy hlavne v legislatívnej oblasti. Banské diela totiž nie sú zapísané v katastri, takže vlastne neexistujú. "V katastri sú zapísané ako les a sú vo vlastníctve Lesov SR. K ich obnove potrebujeme doriešiť množstvo problémov. Niečo sa nám už podarilo, hlavne v oblasti ústí štôlní. Získali sme potrebné súhlasy a čakáme už len na zápis do katastra. Veľké problémy ostávajú ešte pri haldách, odvaloch a povrchových dobývkách, ktoré sú vedené ako les," dodal Jančok.

Návštevnosť opálových a soľných baní

- v osade Dubník a v opálových baniach, ktoré sú najstaršie a najväčšie na svete, dosiahla v minulom roku návštevnosť okolo 2 500 ľudí
- v tomto roku sa očakáva okolo 3 000 až 4 000 návštevníkov
- soľné bane vo Wielicke navštívi ročne okolo 300 000 ľudí
- soľné bane v Salzburgu navštívi ročne okolo 1,5 milióna ľudí
- katakomby v Klatovách navštíci 1,5 až 2 milióny turistov
- austrálske opálové bane (z 13 ložísk asi polovica funguje) premenili na turistickú atrakciu, ktorú ročne navštívi asi 10 miliónov návštevníkov z celého sveta
Zdroj: hn

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 16:44