StoryEditor

Cofin vyrába tlačoviny pre Aeroflot

28.04.2005, 00:00
Prešovská polygrafická firma Cofin získala od významnej viedenskej reklamnej spoločnosti objednávku na výrobu tlačovín pre ruskú leteckú spoločnosť Aeroflot za takmer 100-tisíc eur.
Prešovská polygrafická firma Cofin získala od významnej viedenskej reklamnej spoločnosti objednávku na výrobu tlačovín pre ruskú leteckú spoločnosť Aeroflot za takmer 100-tisíc eur. Vyrába pre ňu obálky na letenky, kalendáre i ďalšie tlačiarenské výrobky s výnimkou letových poriadkov. Aeroflot ich používa v Moskve a na celom svete mimo ostatného Ruska.
Konateľ Cofinu Jaroslav Oľha to považuje za veľký úspech malej firmy, keďže presadiť sa v tejto brandži je podľa neho aj v SR ťažké. Cofin vyrába aj pre Matador Púchov obaly na ponukové mapy z plastov. "Je to náš produkt - od návrhu, cez vývoj, až po finálny výrobok. Princípom je tlač na plasty ofsetovou technológiou. Pripravujeme aj ďalšie kontrakty na tieto výrobky. Mali by byť vo väčšom objeme a s vyššou pridanou hodnotou," zdôraznil Oľha. Touto ofsetovou technológiou je možné vyrábať široký sortiment výrobkov, napríklad podložky pod počítačové myši, nesfalšovateľné vstupenky, kalendáre, obaly a podobne.
Pôvodne rodinná reklamná spoločnosť sa dnes zameriava najmä na výrobu tlačovín. Investovala v posledných troch rokoch do svojej kežmarskej tlačiarne a moderných technológií okolo 100 miliónov korún. Má napríklad šesťfarebný tlačový stroj SM 74 CD-UV od nemeckej firmy Heidelberg, ktorý jej umožňuje potlačiť nielen papier, ale aj PVC, polyetylén a polypropylén. Zároveň dokáže daný hárok polakovať efektovými lakmi, vytvárať rôzne 3D efekty, a to všetko pri jednom prechode hárku. Z polygrafického hľadiska zo stroja vychádza takmer ukončený produkt. V súčasnosti firma zabezpečuje touto novou technológiou asi 20 percent celkovej výroby. Snahou majiteľov je v priebehu jeden a pol roka zvýšiť tento podiel na 50 a do troch rokov na 75 percent.
Situáciu v oblasti výroby pre export komplikuje silná koruna. "V dôsledku kolísavého vývoja koruny sme v niektorých výrobkoch prestali byť konkurencieschopní čínskej produkcii," dodal Oľha. Dosah silnej koruny Cofin pocítil aj sekundárne, prostredníctvom svojich odberateľov - exportérov, ktorí si u neho doteraz objednávali reklamnú produkciu. V súčasnosti sa časť tejto produkucie vyrába v Číne. Oľha verí, že je to prechodný jav.
Do prešovskej skupiny Cofin patrí Tlačiareň Kežmarok spoločne s agentúrou zabezpečujúcou prípravu tlače, veľkoformátovú tlač a grafické spracovanie návrhov. Firma vybudovala tiež grafické štúdio v Poprade, kde nainštalovala prvé CTP zariadenie (computer to plate) - predloha k tlači sa nerobí na filmy, ale priamo na tlačové platne. Celkový obrat skupiny dosiahol v minulom roku asi 90 miliónov korún, čo je o 5 miliónov viac ako predvlani.

Štruktúra odbytu spoločnosti Cofin (%)
Priamy export 5
Sprostredkovaný export 50
Domáci odberatelia 45
Zdroj: Cofin, a. s.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 15:24