StoryEditor

Prešovský ESP zápasí s drahou naftou

16.05.2005, 00:00
Vlaňajšok bol pre prešovského spracovateľa plastových odpadov ESP úspešný, aj keď hospodársky výsledok kulminoval okolo nuly. Firme sa však podarilo získať nové teritóriá pre odbyt, pričom ako najnádejnejšie sa javia Poľsko, pobaltské republiky a Maďarsko.

Komplexným spracovaním plastového odpadu, od jeho zberu až po recykláciu, sa zaoberá prešovská spoločnosť Eastern Slovakia Project (ESP). Z recyklovaného plastu je možné vyrábať rôzne dosky, tyče, stĺpiky či hranoly, ktoré sú vhodné ako architektonické prvky napríklad do záhrad, parkov, lesoparkov alebo cyklotrás, no najväčšie využitie má pri výrobe diaľničných protihlukových bariér. Podľa konateľa spoločnosti Matúša Holubkoviča výrobky z recyklovaných plastov vyzerajú takmer ako drevo, majú špecifické použitie a vlastnosti. Ich dlhá životnosť bez potreby údržby ich predurčuje aj na využívanie pri kompostéroch, káblových rozvodoch a kanáloch, pareniskách, kvetináčoch a podobne.

Problémom je zvoz odpadu
Vlaňajšok bol pre spoločnosť úspešný, aj keď hospodársky výsledok kulminoval okolo nuly. Firme sa však podarilo získať nové teritóriá pre odbyt, pričom ako najnádejnejšie sa javia Poľsko, pobaltské republiky a Maďarsko. V súčasnosti odbyt do týchto krajín predstavuje asi 10 percent z tržieb spoločnosti. Snahou ESP je zvýšiť export v tomto roku o 100 percent.
"Hoci vlaňajšok hodnotíme ako úspešný, negatívne ho ovplyvnili najmä ceny pohonných látok. Zvýšená cena nafty a benzínu nás prinútila obmedziť obsluhujúce územie," povedal Holubkovič. Dodal, že firma je schopná spracovať okolo tisíc ton odpadu ročne. Pre problémy so zberom plastového odpadu kvôli vysokým nákladom na zvoz firma však spracovala len okolo 400 ton odpadu. Separáciou odpadu v obciach sa síce situácia v zásobovaní plastovým odpadom zlepšila, náklady na odvoz sú však pre spracovateľov i starostov obcí veľkým problémom.

Pripravujú pilotný projekt
Podľa Holubkoviča by finančnú situáciu podniku zlepšila výroba hotových výrobkov, nielen polotovarov. K žiadanému sortimentu patria napríklad kompostéry. Mrzí ho však, že stále nie je dostatočný záujem o plastové protihlukové bariéry. Tie sa už na mnohých miestach osvedčili, stavbári však stále preferujú bariéry z dreva alebo betónu.
Európska únia vydala smernicu o zavádzaní protihlukových bariér v obciach. Predpokladá to vytvorenie hlukovej mapy, z ktorej bude jasné, ktoré územia majú s hlukom problémy a nespĺňajú podmienky únie. ESP spolupracuje s Technickou univerzitou v Košiciach na vývoji komplexného riešenia protihlukovej bariéry. "Chceme ponúknuť obciam riešenie hlukových problémov s využitím programov Európskej únie. Plánujeme vytvoriť pilotný univerzálny projekt -- to znamená spracovať projektové riešenie, naprojektovať protihlukovú bariéru z plastu a nakoniec vybaviť zdroje z fondov Európskej únie," vysvetlil Holubkovič.

Chcú mať vlastnú predajňu
Firma ESP vznikla v roku 1994, v súčasnosti zamestnáva sedem ľudí, v sezóne ďalších štyroch až piatich. V minulom roku investovala predovšetkým do rekonštrukcie objektov asi milión korún. Ďalšie tri milióny investuje do vybudovania vlastnej predajne, ktorú plánujú otvoriť v Prešove v lete.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:54