StoryEditor

Prvé začalo vykurovať biomasou učilište

09.01.2005, 23:00
Stredné odborné učilište lesnícke v Prešove, ktoré sídli v rekreačnej oblasti na Sigorde, ako prvé v kraji začalo od nového roku vykurovať biomasou.
Rastúce ceny palív nútia prevádzkovateľov výrobných i nevýrobných organizácií hľadať lacnejšie a podľa možnosti i ekologickejšie zdroje energií. Jednou z možností, ktorá spĺňa obidve požiadavky, je biomasa.
Stredné odborné učilište lesnícke v Prešove, ktoré sídli v rekreačnej oblasti na Sigorde, ako prvé v kraji začalo od nového roku vykurovať biomasou. Dodávateľom dvoch kotlov s výkonom po 35 kilowattov je prešovský Ekodos, ktorý montuje ekologické kotly na biomasu od českej firmy Hamont. Celkové náklady na túto investíciu dosiahli necelých 3,9 milióna korún.
V tomto horskom prostredí, kde je 210 vykurovacích dní v roku, škola doteraz používala kotolňu s kotlom na drevo a uhlie z roku 1954. Doterajšie ročné náklady na vykurovanie vyšli učilište na 1,8 milióna korún. Pri plnom výkone oboch nových kotlov počas celého vykurovacieho obdobia a pri dodávke štiepky zvonku vychádza ročná prevádzka na 600-tisíc korún. Škola však predpokladá, že si štiepku bude dorábať vlastnými zdrojmi. Má uzatvorenú zmluvu s Lesmi SR o zbieraní konárov a haluziny z okolitých lesov. Takto školu vyjde ročná prevádzka na ešte menej, len na 450-tisíc korún.
"Ušetríme tiež na mzdách pre dvoch kuričoch, nehovoriac o platbách za pokuty za znečisťovanie ovzdušia. Naopak, keďže máme ekologické vykurovanie, budeme môcť obchodovať s emisiami. Popol, ktorý vzniká, je vynikajúce hnojivo, čo tiež vieme v našich podmienkach využiť," tvrdí riaditeľ učilišťa Ján Čurpek. Dodávateľská firma Ekodos požičia škole aj zariadenie na výrobu štiepky, neskôr si ho chce učilište kúpiť.
Vedeniu školy, ktorá sa zameriava na výučbu lesných robotníkov a operátorov a ktorá pracuje s lesným drevným odpadom, sa spôsob vykurovania biomasou javil ako najvýhodnejší. O rekonštrukcii kotolne a zmene systému vykurovania sa rozhodlo v júni minulého roka. Do výberového konania sa prihlásili tri firmy. Rozhodujúcim kritériom pri výbere nebola iba cena, ale predovšetkým spôsob splácania. Ekodos ponúkol možnosť splátok rozložený na štyri roky. Do polroka 2005 sa má vyplatiť polovica a v rokoch 2006 a 2007 po štvrtine celkovej ceny.
Vedúci Úradu Prešovského samosprávneho kraja Alexander Ernst konštatoval, že tento spôsob vykurovania bol po zvážení viacerých alternatív najefektívnejší. Prešovský samosprávny kraj má viacero zariadení v odľahlých lokalitách, preto bude tento spôsob vykurovania s najväčšou pravdepodobnosťou zavádzať aj inde.

Ekodos a Hamont budujú Modrú planétu
Prešovská spoločnosť Ekodos sa zaoberá spracovaním drevného odpadu a výrobou biomasy. Ročne spracuje približne 10-tisíc ton drevného odpadu z píl. Vlani dosiahla s desiatimi zamestnancami obrat okolo 12 miliónov korún. Pred dvoma rokmi firma nadviazala spoluprácu s českým výrobcom ekologických kotlov na biomasu Hamont. Spoločne založili Združenie Modrá planéta a vypracovali projekt Modrá planéta. Jeho cieľom je rozšíriť vykurovanie biomasou a napomôcť spracovaniu drevného odpadu a čisteniu lesov na Slovensku. Spolupráca s firmou Hamont by mala vyústiť do výroby ekologických kotlov priamo na Slovensku.

Ceny biomasy na Slovensku (Sk/priestorové metre)
Štiepka listnatá 1. Skupina 295
2. Skupina 280
3. Skupina 200
lesná konárovitá 1. Skupina 120
2. Skupina 100
3. Skupina 80
ihličnatá 1. skupina 275
2. Skupina 250
lesná obsah.ihličie 1. Skupina 108
2. Skupina 88
Pilina listnatá 1. Skupina 135
2. Skupina 120
3. Skupina 90
ihličnatá 1. skupina 120
2. Skupina 90
Hobliny 55
Zdroj: SOÚ lesnícke, Prešov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:28