StoryEditor

Aj malá obec môže mať priemyselný park

04.01.2005, 23:00
Mestá a obce majú záujem o výstavbu priemyselných parkov, ktoré sú motorom pre prílev zahraničných investícií, zväčša však nemajú dostatočnú predstavu, čo má taký projekt reálne obsahovať, resp. nedisponujú zázemím na jeho prípravu. Málo z nich však využíva služby profesionálnych organizácií.

Mestá a obce majú záujem o výstavbu priemyselných parkov, ktoré sú motorom pre prílev zahraničných investícií, zväčša však nemajú dostatočnú predstavu, čo má taký projekt reálne obsahovať, resp. nedisponujú zázemím na jeho prípravu. Málo z nich však využíva služby profesionálnych organizácií, ktoré majú skúsenosti nielen s prípravou projektov, ale i so získavaním finančných zdrojov.
Prešovská spoločnosť Rotel sa zaoberá komplexným servisom pri realizácii priemyselného parku, počnúc projekčnou prípravou, až po samotnú realizáciu. Hlavným problémom pri výstavbe priemyselného parku býva majetkovoprávne vyrovnanie pozemkov. Konateľ Rotelu Stanislav Čorej vidí práve v tomto neuralgickom bode možnosti na uplatnenie profesionálnych firiem, ktoré majú vyškolených pracovníkov a i čas na rokovania s majiteľmi pozemkov. "Mestá ani obce si nemôžu dovoliť venovať sa len tomuto problému, ktorý je však pre rýchlosť a úspešnosť realizácie priemyselného parku kľúčový," dodal.
Väčšina miest sa pri výkupe pozemkov dostáva do bludného kruhu. Je tu zákon o priemyselných parkoch, ktorý predpokladá pomoc štátu (poskytnutie finančných prostriedkov na výkup pozemkov) za predpokladu, že mesto nájde aspoň jedného investora. Finančná pomoc z fondov Európskej únie síce investora nevyžaduje, vyžaduje však vyrovnané vlastnícke vzťahy. Tie však bez finančnej pomoci štátu mestá a obce nie sú schopné uzavrieť, keďže nemajú za čo pozemky vykúpiť.
"Mesto musí v prvom rade prijať strategické rozhodnutie, že chce urobiť priemyselný park v danej lokalite, a to aj s rizikom, že zatiaľ preň nemá investora. Vyžaduje si to urobiť dôkladnú geografickú a majetkovoprávnu analýzu. Na základe vytypovanej lokality sa urobí analýza realizovateľnosti s finančným vyčíslením nákladov. Nasleduje tvorba projektu pre územné rozhodnutie a vypracovanie dokumentácie pre stavebné povolenie. Práve to je najdôležitejší bod, ktorý zaujíma investorov a od ktorého sa začínajú odvíjať ďalšie rokovania," zdôraznil Čorej. Podľa neho aj mestá, resp. obce, sa musia začať správať podnikateľsky a nebáť sa na seba zobrať aj isté riziká.

Rotel už má za sebou niekoľko projektov
Rotel pôsobí na trhu necelý rok. Za sebou má napríklad projekt pre priemyselný park v Poprade, ktorý je v súčasnosti v schvaľovacom procese. Pracoval tiež na príprave priemyselného parku v Poltári a v Hrhove pri Levoči. "V Hrhove je šikovný starosta, pomerne dobrá situácia s vysporiadaním pozemkov. Záujem o túto lokalitu už prejavil investor. Je to dôkaz, že i malá obec a s premyslenou stratégiou rozvoja môže s profesionálnym zázemím vybudovať priemyselný park," povedal Čorej. Okrem toho sa Rotel podieľal aj na vypracovaní štúdie realizovateľnosti priemyselného parku v Lemešanoch, kde sa pripravuje spoločný priemyselno-technologický park Prešovského a Košického samosprávneho kraja. Podľa Čoreja z analýz Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti vyplýva, že i v tejto zátopovej oblasti je vhodná lokalita s rozlohou asi 40 hektárov, za predpokladu istých stavebných úprav.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:43