StoryEditor

RWE chce viac zo slovenského trhu

27.10.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Nemecká energetická skupina RWE Energy chce expandovať a zvýšiť svoje podiely na trhoch Slovenska, Poľska, Rakúska a Holandska. Včera to povedal generálny riaditeľ koncernu Berthold Bonekamp. U nás dnes RWE vlastní 49 percent distribučnej spoločnosti Východoslovenská energetika.
Podiel RWE na energetických trhoch v Poľsku a na Slovensku dosahuje zhruba päť percent, čo podľa Bonekampa nestačí. "Z dlhodobého hľadiska je to príliš málo; budeme sa usilovať o podiel desať až dvadsať percent," povedal Bonekamp.
To isté podľa neho platí aj pre Holandsko a Rakúsko, kde má RWE taktiež zhruba päťpercentný podiel. "V týchto krajinách si to vyžiada ďalšie kroky," povedal šéf RWE bez spresnenia. Firma opakovane vyhlasovala, že sa nebude snažiť o veľké akvizície.
RWE Energy dodáva zákazníkom v Európe elektrinu, plyn a vodu. Na plány firmy sa finančné trhy zamerali po tom, čo RWE minulý týždeň predal britský vodárenský podnik Thames Water za 7,2 miliardy eur, v prepočte 262,7 miliardy korún. Analytici teraz sledujú, kam mieni spoločnosť tieto príjmy investovať.
RWE je stopercentným majiteľom českej plynárenskej spoločnosti RWE Transgas, hlavného dovozcu plynu do Českej republiky. V Česku rovnako vlastní významné podiely v regionálnych distribútoroch plynu ako je Stredočeská, Východočeská, Severomoravská a Západočeská plynárenská.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:51