StoryEditor

Japonci schválili privatizáciu pôšt

12.10.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK
Dolná komora japonského parlamentu včera schválila návrh privatizácie poštového systému. V jeho rámci funguje i najväčšia sporiteľňa na svete, takže výsledkom privatizácie bude vznik najväčšej súkromnej banky na svete.

Dolná komora japonského parlamentu včera schválila návrh privatizácie poštového systému. V jeho rámci funguje tiež najväčšia sporiteľňa na svete, takže výsledkom privatizácie bude vznik najväčšej súkromnej banky na svete. Spor o privatizáciu pôšt sa nedávno stal hlavným dôvodom pádu tamojšej vlády.
Japonská pošta bude najprv rozdelená na štyri samostatné celky a v októbri 2007 sprivatizovaná. Holdingová spoločnosť, ktorá privatizáciou vznikne, bude do roku 2017 postupne predávať akcie častí, ktoré sa zameriavajú na životné poistenie, zasielateľstvo a správu sporiacich účtov.
Japonský poštový systém disponuje asi 25 tisíckami poštových úradov v celej krajine. Zamestnáva približne 260-tisíc ľudí a spravuje aktíva zhruba za tri bilióny dolárov. Ak dá súhlas na privatizáciu i horná komora japonského parlamentu, premiér Džuničiró Koizumi svoj zámer nakoniec presadí.
Horná komora parlamentu návrh privatizácie pôšt totiž v auguste odmietla. Rebeli vládnej liberálno-demokratickej strany sa spojili s opozíciou a návrh prehlasovali. Premiér Koizumi sa potom rozhodol zvolať na 11. septembra predčasné voľby, v ktorých znovu zvíťazil, pripomína agentúra AP.
Presvedčivé víťazstvo Koizumiho liberálov, ktorí v dolnej komore získali 296 zo 480 kresiel, prinútilo rebelov z radov vládnej strany Koizumiho návrh podporiť. Horná komora by mala súhlas s reformou a privatizáciou pošty pripojiť ešte tento týždeň, pravdepodobne v piatok.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 06:09