StoryEditor

Záujem majú dvaja investori

22.04.2005, 00:00
Sobrance by mali byť ďalšou lokalitou na východnom Slovensku, kde vyrastie priemyselný park. Oproti iným zónam sa odlišuje tým, že jeho výstavbu zabezpečujú spoločne mesto s neďalekou obcou Ostrov.

Sobrance by mali byť ďalšou lokalitou na východnom Slovensku, kde vyrastie priemyselný park. Oproti iným zónam sa odlišuje tým, že jeho výstavbu zabezpečujú spoločne mesto s neďalekou obcou Ostrov. Tá totiž už disponuje potrebnou technickou infraštruktúrou a vhodnými voľnými plochami, ktoré majú rozlohu 27 hektárov, pričom je možné rozšíriť ich až na 50 hektárov.
Keď samospráva Ostrova zistila, že aj malá obec sa môže uchádzať o prostriedky na priemyselný park, oslovila developerskú firmu Rottel a dohodla sa s ňou na spracovaní štúdie vykonateľnosti. Neskôr sa ukázalo, že Košický samosprávny kraj vytypoval ako možné územia pre budúci priemyselný park dve lokality v blízkosti Sobraniec. Logickým výsledkom je rozhodnutie, že sa vytvorí jedna zóna, ktorú budú tvoriť plochy Sobraniec (tie ponúkajú 16-hektárový pozemok) a Ostrova.
"Máme už dvoch potenciálnych investorov, ktorí sú pripravení prísť do tejto lokality. Prvá firma sa zameriava na výrobu plastových okien, druhá pripravuje výstavbu závodu na Ukrajine a v priemyselnom parku v Sobranciach plánuje vybudovať logistický uzol pre tento závod. Je preto veľmi dôležité, že sa obidve samosprávy dohodli na spoločnom projekte, ktorý môžeme ponúkať investorom ako jednu priemyselnú zónu," povedal riaditeľ divízie projektov firmy Rottel Peter Beck.
Toto územie je pre budúcich investorov zaujímavé aj vďaka blízkosti ukrajinskej hranice. Ďalšou komparatívnou výhodou je to, že sa tu plánuje vybudovanie diaľnice s napojením na Ukrajinu.
Beck tvrdí, že v prvej etape môže v priemyselnom parku nájsť uplatnenie do 300 ľudí, po jej prípadnom rozšírení až 700. Investori sľúbili, že do roka vytvoria okolo 110 nových pracovných miest. Podľa starostu Ostrova Františka Marcina v okrese tretina práceschopného obyvateľstva nemá robotu. V samotnej obci dosahuje nezamestnanosť až 36 percent, pričom veľkú časť tvoria dlhodobo nezamestnaní. "Aj tí, ktorí sú zamestnaní, dochádzajú za prácou do Michaloviec. V obci je jedna väčšia poľnohospodárska firma a potom už len malí živnostníci. Absencia priemyslu v okrese je príliš veľká, preto akékoľvek aktivity, ktoré by sem dotiahli investorov a s nimi aj pracovné príležitosti, sú viac ako vítané," dodal starosta. Vidí síce problémy v získaní financií, je však presvedčený, že sa im ich podarí získať z úverových zdrojov alebo od košického vyššieho územného celku. Košický samosprávny kraj môže na podobné projekty poskytnúť peniaze až do výšky pol milióna korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 06:06