StoryEditor

Operátori pod tlakom zlacňujú roaming

09.05.2006, 00:00

Mobilní operátori a Európska komisia rozohrali partiu, v ktorej sa rozhodne, či ceny roamingu klesnú prirodzenou cestou alebo či ich zníži Brusel direktívne.
Regulácia, ako ju navrhuje komisia, síce zníži ceny volania v zahraničí, zmarené tržby si však operátori budú snažiť nahradiť zdražovaním domácich hovorov. Týmito argumentmi lobovali v Európskom parlamente zástupcovia nemeckého T-Mobile a najväčšieho mobilného operátora v Európe, britského Vodafone. Tržby z roamingu dnes presahujú desatinu celkových tržieb mobilných operátorov.
Tak či onak, iniciatíva Bruselu a eurokomisárky Vivien Redingovej regulovať ceny roamingu už prináša prvé výsledky, ktoré cítiť aj na Slovensku. T-Mobile v uplynulých týždňoch znížil ceny volaní v zahraničí, jeho konkurent Orange tvrdí, že pripravuje "ponuku, ktorá bude znamenať zníženie ceny roamingu v krajinách Európskej únie o štvrtinu".
Zo siete Orange dnes jeho zákazníci v zahraničí telefonujú v priemere až za 35 korún za minútu. Komisárka Redingová presadzuje, aby prijatie roamingového hovoru bolo bezplatné. Miestne hovory by podľa jej názoru mali byť spoplatnené miestnymi sadzbami a medzinárodné hovory -- medzinárodnými cenami.
Správy o pripravovanom zlacňovaní roamingu prichádzajú aj z iných európskych krajín. Vodafone podľa posledných vyhlásení zníži ceny o 40 percent, a to do apríla budúceho roka. Riaditeľ Vodafonu Arun Sarin potvrdil, že zníženie cien je reakciou na tlak Európskej komisie a parlamentu.

01 - Modified: 2003-03-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ropa najdrahšia od vojny v Zálive
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 21:50