StoryEditor

Trh listových zásielok sa otvára

15.02.2005, 23:00

Nemecká poštová spoločnosť Deutsche Post musí otvoriť dôležitú oblasť svojej činnosti súkromnej konkurencii. Spolkový protimonopolný úrad totiž rozhodol, že bývalý monopol musí umožniť konkurencii pracovať v oblasti zberu, rozdeľovania a doručovania listov do hmotnosti 100 gramov.
Podľa denníka Handelsblatt sa však pošta chce odvolať proti rozhodnutiu úradu na vrchnom krajinskom súde v Düsseldorfe. Spoločnosť pritom poukazuje na svoju exkluzívnu licenciu na doručovanie zásielok do 100 gramov, ktorá je platná do konca roka 2007. Pomocou urýchleného konania chce dosiahnuť zmrazenie príkazu protimonopolného úradu, znalci očakávajú rozhodnutie súdu v priebehu niekoľkých týždňoch. Zároveň mieni Deutsche Post napadnúť samotný príkaz.
Protimonopolný úrad vytýka pošte jej metódy rabatov pre veľkých klientov, ktoré podľa neho porušujú národné aj európske pravidlá. Podľa denníka Die Welt spoločnosť poskytuje zhruba 800 veľkým klientom vysoké zľavy pri doručovaní listových zásielok v rozpätí od dvoch do 21 percent. Rabat sa totiž môže zvýšiť v prípade, že klienti svoje zásielky roztriedia a dodajú na triediace miesta spoločnosti.
Menší klienti a súkromné osoby takéto výhody nedostávajú ani v prípade, že zhromaždením listov dosiahnu množstvo, za ktoré veľkí klienti získajú rabaty.
Experti odhadujú hodnotu nemeckého trhu tzv. prípravných doručovateľských služieb na miliardu eur a Deutsche Post počíta s poklesom obratu o 200 miliónov eur v prípade, že sa tento segment otvorí súkromnej konkurencii. Experti však upozorňujú, že intenzívnejšia hospodárska súťaž by mohla priniesť výhody aj samotnej Deutsche Post vo forme väčšieho množstva zásielok. Znalci sektora očakávajú, že súkromné poštové firmy začnú využívať otvorenie trhu na jar budúceho roka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. september 2024 14:39