StoryEditor

Akcionári Železiarní Podbrezová si rozdelili rekordné dividendy

07.06.2006, 00:00

Vyše 357 miliónov korún, čo je 40 percent z vlaňajšieho čistého zisku, vyplatia akcionárom Železiarne Podbrezová. O rozdelení historicky najvyššej dividendy rozhodli včera samotní akcionári spoločnosti na valnom zhromaždení. Z čistého zisku, prevyšujúceho 883 miliónov korún, ide desať percent do rezervného fondu, 4,5 milióna na tantiémy a zvyšok previedli akcionári na konto nerozdeleného zisku uplynulých rokov.
Zisk železiarní opäť zlepšil pomer vlastných voči cudzím zdrojom o vyše 770 miliónov korún. Ich podiel v súčasnosti predstavuje 56,2 percenta. Železiarne Podbrezová sú významným európskym predajcom presných oceľových rúr a ich podiel na trhu únie dosiahol vlani 8,6 percenta.
Novú podobu nadobudla vlani finančná stratégia firmy. Po dohode s klubom bánk tvoreného peňažnými domami Citibank Slovakia, HSBC Bank, Caylon Bank Slovakia a Tatra bankou železiarne reštrukturalizovali úvery a predčasne splatili dlhopisy, vydané v decembri 2002.
Nové finančné zdroje smerovali do kúpy majetkovej účasti v ŽP Eko Qelet Martin, ktorá sa zaoberá zberom, separáciou a spracovaním oceľového šrotu, a ŽP Prako Prakovce, orientujúcej sa na výrobu výkovkov pre automobilový priemysel. Časť investícií išla aj na nákup zvyšných akcií od malých akcionárov českej firmy ŽĎAS.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 00:43