StoryEditor

Trebišov má investora, jeho meno tají

Do Trebišova mieri významný investor z oblasti strojárstva, ktorý tu vraj mieni investovať niekoľko miliárd korún a zamestnať 650 ľudí.

Do Trebišova mieri významný investor z oblasti strojárstva, ktorý tu vraj mieni investovať niekoľko miliárd korún a zamestnať 650 ľudí. Napísal to regionálny denník Korzár, ktorý sa odvolal na informácie z mestského úradu.
Túto informáciu pre HN nepriamo potvrdil aj Michal Novota, hovorca vládnej investičnej agentúry SARIO. "Investícia je v štádiu rokovaní," povedal bez spresnenia Novota. Nechcel uviesť žiadne podrobnosti, kým príchod investora nebude spečatený investičnou zmluvou.
Podľa vedúcej odboru výstavby a územného plánovania trebišovskej radnice Ivety Sabakovej ide o spoločnosť, ktorá už funguje v susednej Českej republike. Ani ona však nechcela prezradiť meno investora. "Kým nebude doriešená kúpa pozemkov, nechce byť investor menovaný," vyhlásila Sabaková.
Nové výrobné haly by mali vyrásť v blízkosti podniku Vagónka Trebišov, ktoré patria Slovenskému pozemkovému fondu. Vedenie mesta preto začalo rokovať o ich odkúpení. Radnica by za pozemky mala zaplatiť 15 miliónov korún.
Sabaková predpokladá, že problém s pozemkami by sa mal vyriešiť ešte do konca septembra, aby už v októbri mohlo vedenie mesta s investorom podpísať zmluvu.
Investícia môže pomôcť Trebišovu aspoň čiastočne zmierniť vysokú nezamestnanosť. V okrese je takmer dvanásťtisíc nezamestnaných, čo znamená, že bez práce je každý štvrtý obyvateľ. Najviac pracovných príležitostí tak núka štátna správa, nemocnica s poliklinikou a mestský úrad. Vagónka zamestnáva asi 150 ľudí.
Prakticky jediným veľkým zahraničným investorom v Trebišove je belgický nadnárodný koncern Leonidas. Ten v roku 2000 obnovil v trebišovskej cukrovinkárni Deva výrobu sladkostí.
Najväčším zamestnávateľom regiónu bol do roku 1999 Potravinársky kombinát. Prácu v jeho dcérskych firmách, droždiarni, cukrovare, mliekarni, cukrovinkárni a na bitúnku malo vyše tisíca ľudí. Viac ako desať percent akcií kombinátu ovládali firmy okolo Cassoviainvestu Košice. Istotou bola aj konzerváreň. Okrem cukrovinkárne, ktorú vlastnia Belgičania, všetky firmy kombinátu skrachovali.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 13:50