StoryEditor

Rusi opäť zvýšia rozpočet pre armádu

03.08.2005, 00:00
Rusko zvýši na budúci rok výdavky na obranu o 20 percent, čo bude znamenať vyššie výdavky na tento sektor už šiesty rok za sebou. V prípade 20-percentného zvýšenia by ruská armáda mala získať viac než 1,3 miliardy rubľov (približne toľko korún) navyše na nákup novej techniky.

Rusko zvýši na budúci rok výdavky na obranu o 20 percent, čo bude znamenať vyššie výdavky na tento sektor už šiesty rok za sebou. Ako uviedol minister obrany Sergej Ivanov, ktorého citovala agentúra Interfax, aj keď sa rozpočet na obranu v súčasnosti prerokúva, už je isté, že štátne objednávky by mali v roku 2006 vzrásť minimálne o 15 až 20 percent a ďalšie zvyšovanie sa očakáva aj v roku 2007. V prípade 20-percentného zvýšenia by ruská armáda mala získať viac než 1,3 miliardy rubľov (približne toľko korún) navyše na nákup novej techniky.
Podľa denníka The Moscow Times výdavky na armádu určené na tento rok (188 miliárd rubľov) prvýkrát od rozpadu ZSSR prevýšili príjmy z vývozu zbraní. Ruských výrobcov to však podľa expertov nevytrhne a tento aj budúci rok radšej sa budú spoliehať na ďalšie vývozy tak, ako doteraz. Ako uviedli odborníci v tomto sektore, aj v minulých rokoch ruská vláda veľakrát sľubovala vyššie výdavky na nákup bojovej techniky od domácich výrobcov, no málokedy rozsah pôvodne sľubovaného nákupu dodržala. Konstantin Makijenko, zástupca riaditeľa ruského Centra pre analýzy stratégií a technológií, dokonca uviedol, že nezaregistroval žiadne väčšie nákupy zbraní pre ruskú armádu za posledných šesť rokov, keď sa Rusko po hospodárskej kríze začalo dostávať z problémov. "Väčšie nákupy zbraní sľubovali každý rok, no napríklad v minulom roku nakúpili ruské ozbrojené sily 14 tankov, šesť raketových systémov Topol-M a zmodernizovali päť bojových lietadiel. To nie je rozsah, ktorý by sa dal nazvať masívnym vyzbrojovaním," dodal Makijenko.
V roku 2004 Rusko vyviezlo zbrane za rekordných 5,6 miliardy dolárov a aj v tomto roku očakáva príjmy z predaja v zahraničí nad úrovňou päť miliárd dolárov. Najúspešnejší ruský zbrojársky podnik Suchoj Aviation Holding zarobil za lietadlá s rovnakým názvom 1,5 miliardy dolárov, pričom až 92 percent z tejto sumy pochádzalo z predaja do zahraničia.
Práve Suchoj sa stal podľa najväčšieho týždenníka v sektore zbrojárstva Defense News najúspešnejšou ruskou zbrojárskou firmou, ktorá sa dostala medzi 100 najúspešnejších výrobcov zbraní na svete. Ako uviedla ruská stránka MosNews, Suchoj sa za minulý rok umiestnil na 29. mieste a poskočil tak o deväť priečok. Z ďalších ruských firiem sa do Top 100 zbrojárskych podnikov dostali ešte Aerospace Equipment, firma Irkut, Ufa Motor, výrobca tankov Uralvagonzavod, moskovský podnik Saljut a lodenice Baltijskij Zavod. Na čele zoznamu sú Lockheed Martin, Boeing, Northrop Grumman, BAE Systems a Raytheon. Zo 100 firiem najviac je z USA -- 45, ďalších 10 je z Británie, po sedem z Ruska a Japonska a šesť podnikov majú v rebríčku Francúzi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. máj 2024 01:23