StoryEditor

India sa pripojila k systému Galileo

09.09.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR

India sa v stredu pripojila k európskemu satelitnému navigačnému systému Galileo. Stala sa tak štvrtou krajinou mimo Európskej únie, ktorá sa pridala k programu konkurujúcemu americkému systému GPS (Global Positioning System).
Galileom plánuje Európa vytvoriť svoj vlastný globálny navigačný satelitný systém so širokým využitím, od elektronických máp určených pre navigáciu motoristov až po pomoc pri pátracích a záchranných operáciách.
Systém by mal začať fungovať v roku 2008 a pri úplnom dokončení bude pozostávať z 30 satelitov obiehajúcich takmer 24-tisíc km nad Zemou. Prvý satelit v rámci programu chce Európa vypustiť už koncom tohto roka na palube ruskej rakety Sojuz. Predstavitelia Indie a Európskej komisie podpísali dohodu o účasti v programe Galileo v Naí Dillí počas konania indicko-európskeho obchodného summitu. Dohoda podľa EK zaistí v Indii dosiahnuteľnosť služieb Galileo najvyššej kvality. "Vzhľadom na to, že India je veľmi schopná v aktivitách súvisiacich s vesmírom, satelitmi a navigáciou, dohoda poskytne pozitívny impulz na indickú a európsku priemyselnú spoluprácu v mnohých technických oblastiach," dodala EK vo vyhlásení. Podrobnosti o finančnom príspevku Indie nie sú známe.
Z krajín mimo EÚ sa k programu Galileo pripojili už Čína, Izrael a Ukrajina. Rozhovory o účasti prebiehajú s Argentínou, Brazíliou, Marokom, Mexikom, Nórskom, Čile, Južnou Kóreou, Malajziou, Kanadou a Austráliou. Projekt Galileo by mal byť konkurentom americkému programu GPS, s ktorým však bude interoperabilný, podobne ako s ruským globálnym satelitným navigačným systémom GLONASS. Európa sa podujala na projekt Galileo s cieľom zaistiť nezávislý a nepretržitý prístup k takému systému, ktorý ďalšie dva armádou prevádzkované systémy nemôžu zaručiť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 18:12