StoryEditor

Východu chýbajú haly pre investorov

05.06.2006, 00:00
Problémom je aj vyrovnanie polovice dvestohektárového pozemku budúceho priemyselného parku na Pereši.

Košický kraj, jeden z troch regiónov, kam má prioritne smerovať štátna pomoc pre investorov, nemá dosť nehnuteľností, ktoré im môže ponúknuť. Tvrdí to vládna investičná agentúra SARIO.
"Pripravenosť pozemkov, hál a kompletnej infraštruktúry je prvou otázkou, o ktorú sa potenciálni investori zaujímajú. V Košickom kraji je táto pripravenosť oproti ostatným častiam Slovenska veľmi slabá," odkázal Tomáš Karaba zo SARIO asi štyridsiatim predstaviteľom samospráv a podnikateľov z regiónu.

Pereš viazne na pozemkoch
Potvrdil to aj primátor Košíc František Knapík. "Problémom je majetkovoprávne vyrovnanie asi polovice dvestohektárového pozemku budúceho priemyselného parku na Pereši, ktorý vlastnia viacerí menší vlastníci pozemkov. Je to všetko pomalé, dohadovanie s nimi trvá už veľmi dlho," povedal Knapík.
Stretnutie v Košiciach pripravila agentúra SARIO spolu so Združením miest a obcí Slovenska a Slovenskou obchodnou a priemyselnou komorou a je súčasťou druhého turné agentúry po krajských mestách na Slovensku, kde chce informovať samosprávy a miestnych podnikateľov o nových príležitostiach na spoluprácu.

Právo na štedré stimuly
SARIO eviduje 149 investičných projektov pre celé Slovensko. Hovorca agentúry Michal Novota nevedel povedať, koľko z nich sa naozaj uskutoční a koľko ich skončí na východe Slovenska. Tvrdí však, že SARIO má záujem čo najviac investícií nasmerovať práve do znevýhodnených regiónov Prešovského a Košického kraja, kde môžu investori získať aj vyššie stimuly.
Agentúra počas svojho turné predstavuje nové rozdelenie Slovenska do zón na základe priemernej miery disponibilnej nezamestnanosti. Najvyššie stimuly môže dostať investor smerujúci do oblastí s najvyššou nezamestnanosťou. Naopak, vláda nepodporí investície do výrobných závodov v bohatých regiónoch.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:33