StoryEditor

Zmrazenie cien benzínu v Rusku

21.09.2005, 00:00

Vedúce ropné koncerny v Rusku sa po pondelkovom stretnutí s ruským ministrom priemyslu a energetiky Viktorom Christenkom dohodli na zmrazení cien ropných produktov s platnosťou do konca tohto roka. Ako informoval hovorca ministra, ropné spoločnosti súhlasili s návrhom ministerstva úplne dobrovoľne, uviedla agentúra AFP.
"Výsledkom pondelňajších rozhovorov je dobrovoľné rozhodnutie najvýznamnejších ropných koncernov v krajine nezvyšovať ceny pohonných látok na domácom trhu do konca tohto roka," uviedol zástupca ministerstva priemyslu a energetiky Stas Naumov.
Líder na ruskom trhu, spoločnosť Lukoil, v pondelok ešte pred stretnutím oznámil, že zmrazí ceny benzínu a nafty na všetkých svojich čerpacích staniciach do konca tohto roka, aby tak vyhovel požiadavkám spotrebiteľov a ruských poslancov. Podľa poslancov drahé pohonné látky brzdia plynulé dokončenie jesenných poľných prác, obmedzujú činnosť policajných zložiek a armády. Preto vyzvali vládu, aby konala.
Zastavenie rastu cien pohonných látok by malo pomôcť poľnohospodárom dokončiť zber úrody a uľahčiť prípravy na založenie novej úrody, informovala agentúra Reuters. V tomto zmysle vystúpil aj šéf Lukoilu Vagit Alekperov. Ten zároveň vyzval ruskú vládu, aby zabezpečila dlhodobú stabilitu cien. So zmrazením cien pohonných látok súhlasili okrem Lukoilu aj najvyšší predstavitelia spoločností TNK-BP, Rosnefť, Sibnefť, Surgutneftegaz a Tatnefť.
Ešte začiatkom septembra sa ropné spoločnosti a predstavitelia ruskej vlády nedokázali dohodnúť na pravidlách obmedzenia rastu cien pohonných látok, pretože ropné koncerny požadovali na oplátku od vlády úľavy na daniach, informovala ruská agentúra Interfax.
Najväčšie ruské ropné spoločnosti dnes kontrolujú 25 percent čerpacích staníc v krajine priamo a nepriamo majú podiel v iných, ktoré zásobujú ďalších 35 percent ruského trhu.
Rusko, ktoré je druhým najväčším producentom ropy na svete, vyťaží deväť miliónov barelov ropy denne, avšak napriek tomu čelilo v posledných mesiacoch prudkému nárastu cien pohonných látok aj na vlastnom trhu. Za posledné tri roky sa ceny pohonných látok v Rusku zvýšili takmer dvaapolnásobne, uvádza sa v správe, ktorú v pondelok zverejnila spoločnosť Lukoil.
Viacerí odborníci z ropného priemyslu vidia za stále sa zvyšujúcimi cenami pohonných látok aj daňové zaťaženie ropných firiem, ktoré vedie k tomu, že cena ropy na svetových trhoch dosahuje rekordné úrovne už niekoľko mesiacov.
Cena pohonných látok v Rusku len od začiatku tohto roka vzrástla o viac ako 20 percent, v Moskve dokonca až o viac než 30 percent. Liter benzínu sa dnes v Moskve predáva asi za 19 rubľov (0,55 eura, 0,67 USD).

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 04:33