StoryEditor

Ďalší audítor v účtovnom škandále

24.10.2005, 00:00
Medzinárodná audítorská spoločnosť Grant Thornton bude čeliť žalobám za účtovný škandál práve tak, ako sa to v minulosti stalo mnohým firmám z bývalej tzv. veľkej päťky. Jednu z nich, Arthur Andersen, dokonca účtovný škandál spojený s krachom energetického gigantu Enron stál existenciu. Práve Grant Thornton je v súčasnosti piatou najväčšou audítorskou spoločnosťou a svoju reputáciu bude musieť obhajovať v spojitosti s problémami americkej maklérskej firmy Refco, ktorá minulý týždeň vyhlásila bankrot.

Medzinárodná audítorská spoločnosť Grant Thornton bude čeliť žalobám za účtovný škandál práve tak, ako sa to v minulosti stalo firmám z bývalej tzv. veľkej päťky. Jednu z nich, Arthur Andersen, dokonca účtovný škandál spojený s krachom energetického gigantu Enron, stál existenciu. Práve Grant Thornton je v súčasnosti piatou najväčšou audítorskou spoločnosťou po štvorici KPMG, Ernst & Young, Deloitte & Touche a PricewaterhouseCoopers.
Ako uviedol denník Independent, Grant Thornton bude musieť svoju reputáciu obhajovať v spojitosti s problémami americkej maklérskej firmy Refco, ktorá minulý týždeň vyhlásila bankrot.
Výkonný riaditeľ spoločnosti Edward Nusbaum pripustil, že Grant Thornton sa nevyhne žalobám za podpísanie hospodárskych výsledkov Refca. Trvá však na tom, že vedenie firmy Refco podviedlo popri akcionároch aj svojho audítora. Ako povedal, audítorská firma upozornila už dvakrát na vážne nedostatky vo vnútornej kontrole firmy.
Grant Thornton prevzal audity Refca práve po audítorovi Arthur Andersen. Okrem Grant Thornton sa žalobám akcionárov a investorov, ktorí v dôsledku finančných podvodov v maklérskej firme pravdepodobne prídu o všetky svoje investície, nevyhnú najskôr ani ďalšie inštitúcie ako banky Goldman Sachs, Credit Suisse First Boston a Bank of America Securities.
Grant Thornton sa obhajuje už spomínanými upozorneniami na vážne nedostatky vo vnútornej kontrole firmy. Ako však uviedla pre New York Times právnička Jill E. Fischová, po vlne firemných škandálov spojených s účtovnými podvodmi by audítori mali byť omnoho obozretnejší. Pre Grant Thornton to pritom nie je prvý problém. Spoločnosť bola audítorom aj talianskeho potravinárskeho gigantu Parmalat ešte predtým, ako skrachoval po zverejnení obrovskej diery v účtoch. Napriek tomu firma nepredpokladá, že by ju najnovší škandál s Refcom vážnejšie ohrozil. Ako uviedla stránka AccountancyAge.com, Grant Thornton uviedol, že je finančne taký silný, že je schopný bez problémov zvládnuť vyplatenie prípadných náhrad škody.

Rusi sú nespokojní s bankrotom Refca
Ruský zaisťovací fond VR Group chce napadnúť spôsob, akým Refco vyhlásil bankrot. Rusi tvrdia, že problém, pre ktorý sa firma uchýlila pod súdnu ochranu, nebol taký vážny, aby jej znemožňoval pokračovat v podnikaní. Fond VR Group je na zozname veriteľov firmy Refco, no dokiaľ je firma pod ochranou súdu, veritelia sa k jej majetku nemôžu dostať. Je pravdepodobné, že ruský fond sa svojich peňazí ani nedočká. Refco mu pritom dlhuje asi 472 miliónov dolárov. Rusi však tvrdia, že ich peniaze mal Refco len v správe a nie sú jeho majetkom, takže bankrotová ochrana by sa na tieto peniaze nemala vzťahovať. Podľa súdnych záznamov je najväčším veriteľom Refca rakúska banka BAWAG a americký Wells Fargo. (ČTK)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
28. apríl 2024 10:50