StoryEditor

Rusi obmedzia podporu

17.01.2007, 23:00
Autor:
SITASITA

Rusko bude ďalej podporovať bieloruskú ekonomiku, avšak vo výrazne menšej miere, vyhlásil začiatkom týždňa ruský prezident Vladimír Putin. Na základe zmlúv, ktoré obe krajiny podpísali minulý týždeň a ktoré ukončili spor o dodávkach a cenách ruskej ropy, podpora Moskvy "bude pokračovať veľmi dlho, avšak od tohto roku bude značne zredukovaná", povedal Putin na zasadnutí vlády. Nepriame dotácie vo forme lacnej ropy a zemného plynu dosiahnu tento rok hodnotu 5,8 miliardy dolárov, čo predstavuje 41 percent bieloruského národného rozpočtu, dodal Putin.
Ruský prezident tak reagoval na nedeľné vyhlásenie bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý obvinil Rusko z pokusu o včlenenie Bieloruska do svojej federácie. Lukašenko vyhlásil, že nepochová suverenitu a nezávislosť svojej krajiny. Obe krajiny tradične udržiavali dobré vzťahy, avšak nedávny spor o dodávky ruskej ropy a jej ceny ich vzťahy vážne narušil. Spor o cenu ropy vyústil do zastavenia dodávok tejto suroviny cez kľúčový ropovod Družba.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 19:31