StoryEditor

Siemens zruší tisíce pracovných miest

20.09.2005, 00:00

Nemecký koncern Siemens včera ohlásil rozsiahlu reštrukturalizáciu problémových oblastí, ktorej súčasťou je aj zrušenie niekoľko tisíc pracovných miest. Siemens si od reštrukturalizácie sľubuje miliardové úspory.
Podľa denníka Financial Times Deutschland bude v oblasti informačných technológií SBS v nasledujúcich dvoch rokoch zrušených 2 400 miest, pričom tisíc iba v tomto roku. Cieľom týchto úspor je znížiť náklady divízie do roku 2007 o 1,5 miliardy eur. Podľa vyhlásenia vedenie už rokuje so zástupcami zamestnancov.
Siemens upozorňuje, že vzhľadom na nadbytočné kapacity je v prípade SBS rušenie miest v Nemecku nevyhnutné. Cieľom reštrukturalizácie SBS je zlepšiť jej pružnosť a znížiť náklady, aby sa zlepšila konkurencieschopnosť divízie. Siemens tu schválil viaceré opatrenia, jedným z nich je budovanie partnerstiev v oblasti jednoduchých služieb, napríklad, údržby počítačov.
Zmeny nastanú aj vo vedení SBS. Doterajší šéf Adrian von Hammerstein odstúpil z funkcie na vlastnú žiadosť a na jeho miesto nastúpi Christoph Kollatz.
Rušenie pracovných miest sa dotkne aj telekomunikačnej divízie Com. Príčinou je slabá konjunktúra na domácom trhu a zdržanlivosť klientov spomedzi stredných podnikov. Siemens zatiaľ neoznámil rozsah škrtov, experti však odhadujú, že pôjde o tri- až štyritisíc miest. V rámci reštrukturalizácie sa investičné ťažisko divízie presunie na internetovú komunikáciu a Siemens plánuje zmeny v štruktúre predaja a sieťových služieb pre podnikových zákazníkov.
Treťou problémovou oblasťou je logistická divízia L&A, ktorej sa reštrukturalizácia dotkne najviac. Podľa denníka Handelsblatt od 1. októbra bude celá divízia zrušená. Oblasť priemyselnej logistiky sa odčlení do právne samostatnej spoločnosti Dematic, ktorá začne pracovať od 1. januára budúceho roka a bude zamestnávať zruba päťtisíc ľudí. Siemens očakáva, že nová štruktúra umožní firme pružnejšie reagovať na zmeny trhových podmienok a budovať partnerstvá. Podľa expertov však vyčlenenie istej oblasti znamená prvý krok k vybudovaniu partnerstva alebo úplnému predaju.
Ohlásené opatrenia však nie sú prekvapujúce, pretože predseda Predstavenstva Siemensu Klaus Kleinfeld pri nástupe do funkcie v januári tohto roka určil každej divízii bilančné ciele. Tieto ciele musia byť splnené najneskôr do jari 2007 a Kleinfeld musel urýchlene vyriešiť situáciu tradičných stratových oblastí: SBS, Com a L&A.
Fakt, že Siemens svoje reštrukturalizačné plány ohlásil až deň po voľbách, považujú kritici za dôkaz, že koncern nechcel poškodiť politické ambície šéfa dozornej rady Heinricha von Pierera. Tento bývalý šéf predstavenstva a člen Kresťanskosociálnej únie je totiž jedným z najdôležitejších ekonomických poradcov kandidátky na post kancelára Angely Merkelovej.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 21:37