StoryEditor

Skanska BS bude raziť vo Fínsku

11.08.2005, 00:00
Autor:
TASRTASR
Pracovníci prievidzskej stavebnej spoločnosti Skanska BS začnú od 15. augusta budovať tri tunely vo Fínsku, v novom prístave pri hlavnom meste Helsinki.

Pracovníci prievidzskej stavebnej spoločnosti Skanska BS začnú od 15. augusta budovať tri tunely vo Fínsku, v novom prístave pri hlavnom meste Helsinki. Budú to dve paralelné diaľničné rúry v dĺžke 350, resp. 200 metrov a jeden železničný tunel v dĺžke 350 metrov. Razenie všetkých troch tunelov majú skončiť ešte pred Vianocami.
Podľa hlavného projektového manažéra Antona Petka po skončení razenia tunela Sitina v Bratislave sú zahraničné zákazky vhodnou náhradou na využitie kapacít strojov a ľudí, kým nedostanú nové možnosti práce na Slovensku. Zákazku vo Fínsku získali prievidzskí tunelári vďaka dobrým referenciám zo stavieb tunelov v Nemecku, Sýrii, Slovinsku a naposledy v Taliansku. Tam od začiatku tohto roka pracuje v mimoriadne ťažkých geologických podmienkach kolektív razičov na výstavbe vyše 1 700 metrov dlhého diaľničného tunela Avigliana neďaleko Turína.
Vedúceho stavby Milana Pastierika, ktorý úspešne rozbehol stavbu v Taliansku, teraz poverili aj vedením prác vo Fínsku. I keď geologické podmienky sú tam o niečo jednoduchšie, skúškou pre tunelárov bude, že všetky tri tunelové rúry budú raziť paralelne z jedného portálu, čo bude náročné na organizáciu práce i techniky. "Výhodou je, že opäť budeme môcť využiť najmodernejšiu raziacu techniku riadenú počítačmi," konštatoval Pastierik.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. máj 2024 20:45