StoryEditor

Rozhodujúce projekty prídu v Ružomberku na rad tento rok

01.01.2004, 23:00
Neusiedler SCP plánuje v rokoch 2002 až 2004 investovať do modernizácie a ekologizácie výroby 240 miliónov eur.

Rekonštrukcia papierenského stroja č. 18, ktorá prispeje k zvýšeniu kapacity výroby na 290-tisíc ton kopírovacieho papiera európskeho kvalitatívneho štandardu ročne, je jedným z hlavných výsledkov investičného projektu Impuls realizovaného spoločnosťou Neusiedler SCP z Ružomberka. Najväčší výrobca celulózy a papiera v SR plánuje v rokoch 2002 až 2004 investovať v rámci tohto projektu do ekologizácie a modernizácie technologických procesov celkovo 240 miliónov eur, čo je približne 10 miliárd korún. Zrekonštruovaný papierenský stroj č. 18 je už v skúšobnej prevádzke.
Spolu s ním v Ružomberku inštalovali aj modernú linku na malé formáty s ročnou kapacitou viac ako 126-tisíc ton. Ide o desaťdráhový sekací a rezací stroj s dvoma paralelnými baliacimi linkami. Súčasťou zmodernizovaného komplexu sú aj dva sklady na materské kotúče a hotové výrobky riadené automatickým systémom vrátane regulácie teploty a vlhkosti. Pre nakládku hotových výrobkov s kapacitou 250 paliet za hodinu vybudovali v spoločnosti Neusiedler SCP jedenásť nakladacích miest, z toho osem pre kamióny a tri pre železničnú dopravu.
Rozhodujúce aktivity týkajúce sa rekonštrukcie celulózky plánuje spoločnosť Neusiedler SCP uskutočniť v tomto roku, pričom prípravné a realizačné práce už prebiehajú. Zlepšenie procesov v celulózke si vyžiada výstavbu nového regeneračného kotla a implementáciu vhodných technológií, napríklad bielenie ozónom, ktoré podstatne znižuje hladinu emisií v odpadovej vode -- z 0,15 na 0,04 kilogramu na tonu celulózy.
Z hľadiska ochrany ovzdušia bude najvýznamnejšou investíciou projekt odstránenia zapáchajúcich zlúčenín síry, ktoré sa budú spaľovať v novom regeneračnom kotle. Síra sa po regenerácii znovu použije pri výrobe celulózy. Už v súčasnosti je funkčný nový systém zberu zapáchajúcich organických zlúčenín síry z prania buničiny, ktoré sa spaľujú. Celkové emisie síry tak klesnú z 0,52 kilogramu v roku 2003 na 0,17 kilogramu na tonu celulózy v roku 2005. Redukcia emisií oxidu siričitého o 64 percent je už realitou.
Prestavba pece na vápno, v rámci ktorej sa nainštaluje nový chladič, práčka plynov a elektrostatický odlučovač, by mala znížiť emisie prachu o 79 percent oproti súčasnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 01:40