StoryEditor

Štrajkujúca rafinéria môže zvýšiť ceny benzínu

02.11.2005, 23:00
Rafinéria Pernis v rotterdamskom prístave je najvýznamnejším dodávateľom palív pre Európu. Štrajk jej zamestnancov môže pocítiť každý šofér pri tankovaní.

Vodiči, ktorí dúfali, že ceny benzínu klesnú, môžu zažiť nepekné rozčarovanie. Zamestnanci najväčšej európskej rafinérie Pernis v rotterdamskom prístave, ktorej denná kapacita dosahuje 418-tisíc barelov ropy a zhruba 15-tisíc ton benzínu, totiž vstúpili do štrajku a rozhodli sa postupne odstaviť celú prevádzku. V prípade dlhodobejšieho výpadku produkcie však hrozí opätovné zdraženie benzínu. Podľa agentúry Reuters ide o prvý štrajk zamestnancov koncernu Royal Dutch/Shell v Holandsku od roka 1979.
Ako informuje denník Die Welt, zamestnanci rafinérie holandskej spoločnosti Royal Dutch/Shell Nederland v noci z pondelka na utorok oznámili, že postupne odstavia prevádzku. Podľa hovorcu táto rafinéria predstavuje 0,5 percenta globálnych rafinérskych kapacít. Zároveň však uznal, že zamestnanci pristúpili k odstávke zodpovedne a zohľadňujú pritom bezpečnosť a životné prostredie.

Odbory varujú
Odborová organizácia FNV uviedla, že štrajk aspoň spočiatku nespôsobí úplný výpadok produkcie, pretože kvôli bezpečnosti môže úplné odstavenie rafinérie trvať až dva týždne. Navyše v prípade, že by sa zamestnanci rozhodli neodstaviť prevádzku úplne, ale iba znížiť produkciu na minimum, na plnú kapacitu by mohla rafinéria nabehnúť rýchlejšie než po úplnej odstávke.
Príčinou štrajku je nesúhlas FNV so zmenami v dôchodkovom programe Shellu. Manažment totiž chce zvýšiť dôchodkový vek zo 60 na 65 rokov a prinútiť zamestnancov prispievať na svoje dôchodky. Odbory obviňujú manažment zo zavádzania a zdierania. "Pri predchádzajúcich tarifných rokovaniach sme súhlasili s dvojpercentným krátením našich miezd, aby sme sa vyhli odvodom na dôchodok. A teraz ich chce Shell predsa len zaviesť," kritizuje šéf FNV Egbert Schellenberg. Nevylučuje ani vyhrotenie boja. "V núdzovom prípade zatvoríme aj kohútik na nálezisku zemného plynu v Groningene," varuje Schellenberg.

Vláda nezasiahne
Štrajk sa začal v noci z pondelka na utorok, pretože v pondelok 31. októbra vypršalo ultimátum odborov na dosiahnutie dohody. Holandské ministerstvo sociálnych vecí uviedlo, že vláda nebude do záležitosti zasahovať, spor musia vyriešiť zainteresované strany. Podľa hovorcu ministerstva sa strany možno obrátia na súd. Manažment totiž trvá na svojich požiadavkách a chce využiť situáciu, keďže kresťanskoliberálna vláda nedávno zrušila veľkorysý systém dôchodkového zabezpečenia v krajine a prinúti tak mnohých Holanďanov pracovať dlhšie. A Shell to chce uplatniť v prípade svojich zamestnancov. Na druhej strane koncern "pláva" v peniazoch, veď v 3. štvrťroku 2005 vykázal čistý zisk 9,03 miliardy dolárov.
Hovorca FNV uviedol, že zatiaľ je priskoro hovoriť o tom, koľko z celkovo 600 zamestnancov rafinérie sa pripojí k protestu. Odbory upozorňujú, že štrajk pripravujú aj v petrochemickom závode v Moerdijku s kapacitou 900-tisíc ton ročne a asi 200 zamestnancami a do pozornosti FNV sa dostal závod na čistenie zemného plynu v Emmene, ktorý Shell prevádzku spoločne s americkým koncernom ExxonMobile.

Obavy trhov
Nie divu, že obchodníci s ropou pozorne sledujú vývoj v Pernise. Hoci neočakávajú akútny nedostatok palív, dlhší výpadok môže spôsobiť pokles zásob na zimnú vykurovaciu sezónu. "Krátkodobo sa štrajk určite odzrkadlí v cenách ropných produktov," hovorí analytik Rainer Wiek z Energetickej informačnej služby (EID). Podľa neho je európsky trh v súčasnosti dobre zásobený benzínom a vzhľadom na teplé počasie nevznikol veľký cenový tlak na trhu vykurovacích olejov. "To sa však môže rýchlo zmeniť, keď sa ochladí," varuje Wiek.
Pritom sa práve začalo črtať lepšie obdobie. Vodiči mohli konečne v októbri tankovať lacnejšie než v predchádzajúcom mesiaci. Podľa údajov nemeckého Združenia ropného sektora (MWV) cena litra eurosuperu v mesačnom porovnaní dosiahla 130,5 centa, čiže zhruba šesť centov pod septembrovou úrovňou. "Ceny benzínu na čerpacích staniciach nasledovali vývoj nákupných cien na rotterdamskom trhu, kde októbrová priemerná cena 36,6 centa na liter eurosuperu medzimesačne klesla o 6,5 centa," uvádza MWV.
Štrajky však môžu opäť zvýšiť nákupné ceny. Ceny benzínu na trhu prístavného trojuholníka Rotterdam -- Amsterdam -- Antverpy, prostredníctvom ktorého Pernis zásobuje európske vnútrozemie, vzrástli až o 14 dolárov za tonu a dosiahli medzidenné maximum 558 dolárov. Napriek tomu sú ceny ešte vzdialené od rekordných 865 dolárov z 1. septembra, tesne po údere hurikánu Katrina na americké pobrežie Mexického zálivu. Jedným z prominentných zákazníkov tohto trhu je, napríklad, nórska ropná spoločnosť Statoil a trojuholník zohral dôležitú úlohu v septembri a októbri, keď USA zásobil motorovými palivami po tom, čo Katrina zničila rafinérie v Mexickom zálive.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:26