StoryEditor

Západné podniky zvažujú presun

07.10.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Skoro pätina podnikov západnej Európy chce v budúcich dvoch rokoch presunúť svoje aktivity inde, z toho polovicu do nových členských štátov Európskej únie v strednej a východnej Európe. V štúdii, ktorú včera zverejnili v Paríži, to uviedla britská poradenská firma Cushman&Wakefield.
V prieskume, ktorý uskutočnili v lete tohto roka, prejavilo úmysel presunúť svoje aktivity do iných krajín 17 percent podnikov. Z tohto počtu ich 52 percent uvažuje o presune do nových krajín EÚ a 21 percent do ďalších krajín vo východnej Európe. Medzi ďalšími potenciálnymi novými pôsobiskami sa najčastejšie spomínala Čína (29 percent), India (22 percent) a juhovýchodná Ázia (10 percent). Štvrtina podnikov chce zároveň presúvať svoje aktivity v rámci západnej Európy.
Pokiaľ ide o druh činnosti, v zámeroch firiem najčastejšie figuruje presun výroby a distribúcie (61, respektíve 32 percent).
Za najlepšie miesta na podnikanie v Európe označili manažéri asi 500 oslovených veľkých spoločností - Londýn, Paríž, Frankfurt, Brusel a Barcelonu. Práve presuny aktivít podnikov do lacnejších východných krajín boli jedným z dôvodov, pre ktoré koncom jari odmietli Francúzi a Holanďania v referendách návrh ústavy Európskej únie.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 19:24