StoryEditor

Kronospan SK uzatvoril zmluvu s WWF

26.04.2005, 00:00
Prešovská drevárska spoločnosť Kronospan SK uzatvorila zmluvu o spolupráci s najväčšou svetovou nezávislou organizáciou zameranou na ochranu prírody WWF.
Prešovská drevárska spoločnosť Kronospan SK uzatvorila zmluvu o spolupráci s najväčšou svetovou nezávislou organizáciou zameranou na ochranu prírody WWF. Firma tým chce podporiť certifikáciu lesov podľa štandardov Forest Stewardship Council (FSC). Výsledkom spolupráce by mala byť výroba kvalitných produktov s maximálnym ohľadom na životné prostredie. WWF vytvára na Slovensku pracovnú skupinu, ktorá sa bude venovať vývoju slovenského FSC štandardu. Bude tiež poskytovať odborné poradenstvo týkajúce sa certifikácie.
Kronospan je jeden z najväčších spracovateľov dreva na Slovensku. "Podiel dreva certifikovaného podľa štandardov FSC zvyšujeme už od roku 2001. Vlani sme získali právo používať tento certifikát na všetky svoje výrobky. Chceli sme tým motivovať aj našich dodávateľov k dodržiavaniu princípov zodpovedného lesného hospodárstva. Partnerstvo s WWF vnímame ako ďalší krok, ktorý prispeje k zlepšeniu situácie v lesnom hospodárstve u nás," povedal konateľ firmy Dušan Šneider.
Zástupca WWF na Slovensku Juraj Vysoký ocenil rozhodnutie Kronospanu certifikovať celú výrobu. "Podporou uplatňovania FSC certifikácie firma prejavila environmentálnu a sociálnu zodpovednosť pri rozvoji svojho podnikania," podčiarkol.
WWF je najväčšia svetová organizácia, ktorá sa zameriava na ochranu prírody. Má 4,7 milióna podporovateľov a globálnu sieť aktívnu vo viac ako 100 krajinách. Jej poslaním je zastaviť zhoršovanie prírodného prostredia, zachovanie svetovej biologickej diverzity, využívanie obnoviteľných prírodných zdrojov trvalo udržateľným spôsobom a presadzovanie redukcie znečisťovania a neúspornej konzumácie. Na Slovensku má WWF svoje zastúpenie v Banskej Bystrici.
Forest Stewardship Council vznikla v roku 1993 ako reakcia na obavy verejnosti z odlesnenia Zeme a požiadavky po dôveryhodnom systéme značenia lesov. Do júna 2004 bolo podľa princípov FSC certifikovaných vyše 43 miliónov hektárov lesov vo viac ako 60 krajinách. V súčasnosti sa vo svete vyrába niekoľko tisíc druhov výrobkov s logom FSC, ktoré sa vyrábajú z certifikovaného dreva. Certifikát zaručuje, že výrobok je vyrobený z dreva alebo obsahuje drevo z lesa, ktorý je obhospodarovaný environmentálne vhodným, sociálne prospešným a ekonomicky výnosným spôsobom.

Nosným programom sú laminátové podlahy
Prešovský Kronospan je súčasťou nadnárodnej skupiny Krono Group, ktorá patrí medzi najväčšie svetové firmy ponúkajúce aglomerované výrobky na báze dreva. Nosným programom spoločnosti na Slovensku je výroba laminátových podláh, surových a laminovaných drevotrieskových dosák, obkladových panelov a lepených veľkoplošných dosák. V súčasnosti zamestnáva viac ako 400 ľudí.

Tržby z predaja vlastných výrobkov a služieb Kronospanu SK (mil. Sk)
Rok 2002 2003 2004
Tržby 2 374 2 815 3 494
Zdroj: Kronospan SK, s. r. o.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:08