StoryEditor

E.ON dostal od EK podmienku

24.11.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTK

Nemecký energetický gigant E.ON bude môcť prevziať od maďarskej skupiny MOL plynárenský veľkoobchod a zásobníky za určitých podmienok. Informovaný zdroj včera oznámil, že to Európskej komisii odporučili jej členovia zodpovední za hospodársku súťaž.
Návrh rozhodnutia komisie uvádza, že E.ON zlepšil navrhované ústupky, aby vyhovel požiadavkám hospodárskej súťaže. Zdroj potvrdil správu agentúry Mlex.com, podľa ktorej EK rozposlala 150-stranový list s odporúčaním národným protimonopolným úradom. Patričný výbor, v ktorom má zastúpenie všetkých 25 členských štátov únie, bude o tejto veci rokovať 6. decembra. Celá komisia potom bude o dohode MOL-E.ON rozhodovať 21. decembra. Predávané divízie nesú názvy MOL Foldgazellato (WMT) a MOL Foldgaztaralo (MOL Storage). Hodnota transakcie by mala dosiahnuť 2,2 miliardy eur.
Investori takýto postup komisie v podstate očakávali. EK po predbežnom vyšetrovaní zistila, že navrhnutá transakcia by v Maďarsku mohla obmedziť konkurenciu na všetkých úrovniach dodávateľského reťazca v prípade plynu a elektriny. Agentúra Mlex zároveň uviedla, že upravená dohoda počíta s určitými ústupkami, ktoré sa dohodnú s ďalšími subjektmi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:45