StoryEditor

Paríž chce jadrovú skupinu

12.03.2007, 23:00
Francúzsko je ochotné spojiť v Európskej únii tie štáty, ktoré sú pripravené rozvíjať jadrovú energetiku, aby mohli efektívnejšie znižovať emisie skleníkových plynov. Vyhlásil to francúzsky minister financií, hospodárstva a priemyslu Thierry Breton. Dodal, že skupina okrem iného rozpracuje aj harmonogram vývoja jadrovej energie aj otázky ukladania jadrového odpadu.

Francúzsko je ochotné spojiť v Európskej únii tie štáty, ktoré sú pripravené rozvíjať jadrovú energetiku, aby mohli efektívnejšie znižovať emisie skleníkových plynov. Vyhlásil to francúzsky minister financií, hospodárstva a priemyslu Thierry Breton.
"Želám si, aby Francúzsko, ktoré je v odbore svetovým lídrom, spojilo štáty, ktoré sú pripravené rozvíjať jadrovú energetiku na svojom území," povedal Breton v rozhovore, ktorý včera zverejnil denník Les Echos. Dodal, že skupina okrem iného rozpracuje aj harmonogram vývoja jadrovej energie aj otázky ukladania jadrového odpadu.
Aj keď štáty ako Rakúsko alebo Dánsko odmietajú chápať jadro ako zdroj čistej energie, mnohé krajiny vedia, že na zníženie emisií oxidu uhličitého je potrebné v Európe zvýšiť výrobu jadrovej energie. K týmto krajinám podľa Bretona patria Česká republika, Bulharsko, Fínsko, Maďarsko a Litva.
Patrí tam aj Slovensko, ktoré na nedávno skončenom jarnom summite únie spolu s Českom, Francúzskom a Poľskom žiadalo uznanie jadra ako jedného z variantov na znižovanie emisií skleníkových plynov. Nemecko ako predsedajúca krajina Európskej únie nakoniec ustúpilo. Do dohody o znížení skleníkových plynov a zvýšení podielu obnoviteľných zdrojov na celkovej produkcii elektriny v únii zaradilo aj vetu, kde jadru priznáva pozíciu zdroja, ktorý by mohol obmedziť emisie oxidu uhličitého a navyše, zvýšiť energetickú bezpečnosť.
Podľa Bretona práve vďaka jadrovej energii krajiny ako Francúzsko už dnes vypúšťajú do ovzdušia menej emisií skleníkových plynov, než by to bolo bez nej a majú tak pred ostatnými náskok. Čo sa týka obnoviteľných zdrojov, najmä vodnej energie, Breton verí, že by mohli v rokoch 2010 -- 2012 prinášať také množstvo energie, ktoré sa rovná produkcii jednej jadrovej elektrárne, čo v rokoch 2015 - 2020 zodpovedalo produkcii dvoch jadrových elektrární.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:24