StoryEditor

ČSA hľadajú na Slovensku nového partnera

05.03.2006, 23:00

České aerolínie (ČSA) hľadajú na Slovensku partnera pre prevádzkovanie linky z Prahy do Sliača. Vyhlásila to hovorkyňa českého národného leteckého prepravcu Jitka Novotná. Potvrdila, že ČSA vypovedali zmluvu slovenskému trpasličiemu leteckému prepravcovi Tatra Air. "Je to pravda. Definitívne sme vypovedali zmluvu. K tomuto kroku sme pristúpili po nedodržaní platobných podmienok," potvrdila Novotná.
Tatra Air dlhuje českým aerolinkám 4,2 milióna korún. Dlh bol pôvodne splatný na konci februára. ČSA a majú s Tatra Airom zlé skúsenosti a podľa Novotnej s ním neobnovia spoluprácu ani vtedy, ak slovenská firma dlh uhradí. Ak ČSA v najbližších týždňoch nenájdu nového partnera, linku Praha -- Sliač neobnovia.
Väčšinovým vlastníkom Tatra Airu je Banskobystrický samosprávny kraj, ktorý vlastní viac ako 90 percent akcií. Samospráva pôvodne chcela chcú zachrániť spoločnosť a zvrátiť nepriaznivé hospodárenie. Prehlbovanie straty by sa malo ukončiť v júni. Plánom do februára roku 2007 je vyrovnané hospodárenie spoločnosti. Ak sa tak nestane, Banskobystrický kraj vyhlási na spoločnosť konkurz.
Spoločnosť Tatra Air vznikla v roku 2003. Do konca minulého roku vykázala kumulovanú stratu štrnásť miliónov korún. Rok 2005 ukončila hospodárenie so štvormiliónovou stratou. Za uplynulé dva roky Tatra Air zaznamenala 7 platieb z rozpočtu župy, účet slovenského leteckého prepravcu zaznamenal najväčší nárast v minulom roku, a to takmer 12 miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:28