StoryEditor

Henkel Slovensko zmenil stratégiu

09.03.2003, 23:00
Spoločnosť Henkel Slovensko, s. r. o., Bratislava dosiahla v minulom roku na slovenskom trhu obrat 1,2 mld. Sk. Obrat z exportu bol 800 mil. Sk. Predstavuje to medziročný pokles celkového obratu zhruba o 200 mil. Sk. Pracie a čistiace prostriedky tvorili v minulom roku 44 % domáceho obratu spoločnosti, kozmetika 27 %, lepidlá 13 % a technológie 16 %. Závod v Novom Meste nad Váhom (patrí spolu s centrálou do Henkel Slovensko) vyrobil 29-tisíc ton pracích práškov, kým v roku 2001 35-tisíc ton. Z nich vyše 60 % spoločnosť vyviezla, predovšetkým do ČR, Rumunska, Bulharska a príležitostne do Nemecka a Rakúska.
Vplyv obchodných sietí
Medziročný pokles obratu zapríčinil sklz predaja na slovenskom trhu v prvom polroku 2002 v dôsledku prezásobenia trhu a aktivít medzinárodných a domácich obchodných sietí. Pod nižšie tržby sa podpísal aj mierny medziročný pokles exportu spôsobený menším dopytom v okolitých krajinách. Uviedol to pre HN riaditeľ pre vonkajšie a právne vzťahy spoločnosti Juraj Lackovič.
Vývoj na trhoch si vyžiadal zásadné zásahy do manažmentu a stratégie firmy. Spoločnosť Henkel Slovensko prešla výraznými zmenami smerom k autonomizácii. Od mája 2002 má samostatný manažment a generálneho riaditeľa s pôsobnosťou pre SR. Tieto aktivity sa už podľa J. Lackoviča pričinili o 21-percentné medziročné zvýšenie obratu v druhom polroku minulého roka. Henkel mal ku koncu roka 2002 v oblasti pracích a čistiacich prostriedkov 30-percentný podiel na slovenskom trhu, vo vlasovej kozmetike 23-percentný a v telovej kozmetike 8-percentný podiel. Zároveň bol lídrom v nemonitorovanej kategórii spotrebiteľských lepidiel.
Pozitívny trend
V januári dosiahla spoločnosť na slovenskom trhu obrat vo výške 174 mil. Sk, čo je jej historicky najvyšší mesačný obrat. "Pokračujú pozitívne trendy, ktoré sa začali v minulom roku. Darí sa nám rozvíjať nové obchodné aktivity, predovšetkým v divízii technológie," uviedol pre HN generálny riaditeľ Henkel Slovensko Zdeňek Brich.
Henkel investoval v rokoch 1991 až 2002 na Slovensku do výrobných zariadení a výrobných technológií 547 mil. Sk, z toho 119,5 mil. Sk do oblasti životného prostredia.
Henkel Slovensko v súčasnosti zamestnáva 233 ľudí (112 v závode v Novom Meste nad Váhom). Je 100-percentnou dcérskou spoločnosťou Henkel Central Eastern Europe, koordinačného centra skupiny Henkel International pre strednú a východnú Európu.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 19:18