StoryEditor

ZVL chystá investíciu v zahraničí

10.06.2005, 00:00
Prešovský výrobca ložísk ZVL Auto chystá ďalšiu expanziu za hranice Slovenska. Pripravuje kúpu kováčne v zahraničí. Túto investíciu, ktorú generálny riaditeľ Miloslav Vysoký zatiaľ nechcel bližšie komentovať, si vynútil rast cien ocele.

Prešovský výrobca ložísk ZVL Auto chystá ďalšiu expanziu za hranice Slovenska. Pripravuje kúpu kováčne v zahraničí. Túto investíciu, ktorú generálny riaditeľ Miloslav Vysoký zatiaľ nechcel bližšie komentovať, si vynútil rast cien ocele. Výroba ložísk je totiž podľa neho závislá od nákupu výkovkov a niektorí dodávatelia zo strednej a z východnej Európy, vrátane slovenských firiem, v priebehu vlaňajška až trikrát upravovali ich ceny. Vo väčšine prípadov o ich zvýšení so ZVL Auto ani nerokovali.
"Podiel materiálu na cene ložiska predstavuje asi 50 percent, takže každé zvýšenie sa drasticky prejavuje na ekonomike podniku," tvrdí Vysoký. Pritom ako podotkol, manévrovací priestor na zohľadnenie zvýšených nákladov do cien finálnej produkcie podniku zužuje dĺžka podpísaných kontraktov. Tie má podpísané na jeden až tri roky. Na kompenzáciu nárastu cien vstupov by ZVL Auto potrebovalo zvýšiť ceny ložísk asi o 15 percent. "Podarilo sa nám však presadiť v priemere len 5-percentné zvýšenie," hovorí Vysoký.
Kúpiť kováčňu sa firma rozhodla po pozitívnych skúsenostiach s investíciou v Bosne a Hercegovine, kde už vlastní závod na výrobu valivých teliesok. Kúpou kováčne chce eliminovať riziko ďalšieho rastu cien vstupov, no zároveň by mala pomôcť aj zvýšeniu podielu dodávok ložísk do náročnejších uložení. Medzi tzv. stredným a náročnejším uložením predstavuje cenový rozdiel 18 až 30 percent. Vyžiada si to však investície do nových technológií, firma si preto už zobrala trojročný investičný úver 30 miliónov korún.
ZVL Auto prešlo ťažkým stabilizačným obdobím. V roku 2003 financujúca banka náhle ukončila spoluprácu s podnikom a požadovala vrátenie reštrukturalizovaného úveru. Prinieslo to pokles výroby aj produktivity práce, ktorá sa znížila až pod 700-tisíc korún. V minulom roku, po zmene financujúcej inštitúcie, sa ZVL Auto stabilizovalo a ukončilo rok s miernym ziskom. Čiastočne sa mu podarilo vrátiť na pôvodné objemy tržieb aj výroby, produktivita práce sa zvýšila na 937-tisíc korún. V tržbách dosiahla 388 miliónov, čo je o 50 miliónov korún viac ako v roku 2003. V tomto roku firma predpokladá, že tržby stúpnu na 400 miliónov korún a zisk dosiahne 800-tisíc korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:19