StoryEditor

Počasie ovplyvňuje zisky firiem

20.06.2005, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Nepriaznivé počasie výrazne ovplyvňuje zisky spoločností. Vyplýva to zo štúdie banky ABN Amro a časopisu Euromoney. V Európe je údajne najväčšiemu riziku vystavené Holandsko a Dánsko, kde straty pre nepriazeň počasia ohrozujú viac než 30 percent priemyselnej produkcie. Ďalšími značne ohrozenými krajinami sú Veľká Británia, Španielsko, Taliansko, Švédsko a Nórsko, kde je ohrozených 25 až 30 percent výroby.
V rokoch 1980 až 2003 stáli veterné búrky a povodne západnú Európu a Škandináviu 2,8 miliardy eur. Francúzsko v dôsledku veterných
búrok utrpelo straty 500 miliónov eur.
V Severnej Amerike sú stále výraznému riziku nepriazne počasia vystavené rozsiahle oblasti USA. Podľa ABN Amro je tu ohrozených 25 až 30 percent produkcie v centrálnych a južných štátoch a takisto v štátoch na východnom pobreží až po Virgíniu. V období rokov 1980 a 2003 stála nepriazeň počasia Severnú Ameriku 5,9 miliardy eur. Najhoršie zasiahnutou oblasťou bol juhovýchod Spojených štátov, kde veterné búrky spôsobili škody v hodnote približne 1,73 miliardy eur.
Jednou z mála možností, ako ochrániť výrobu pred nepriazňou počasia, sú podľa ekonómov niektoré finančné produkty, ktoré sa zameriavajú práve na ochranu pred nepriazňou počasia. Z poistenia sa stáva výnosný obchod. Podľa prieskumu audítorskej a konzultačnej spoločnosti PriceWaterhouseCoopers, vykonaného pre organizáciu Weather Risk Management Association, vyplýva, že trh zameraný na produkty a služby spojené s riadením poveternostného rizika neustále rastie a na konci roku 2004 mal hodnotu 4,57 miliardy dolárov.
Štúdia ABN Amro vychádza zo zdrojov mnohých vládnych úradov, z údajov zozbieraných v rokoch 1980 až 2003 a obsahuje krajiny západnej Európy, Škandinávie a Severnej Ameriky, ktorých priemysel je najviac ohrozený stratami v dôsledku nepriazne počasia.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 07:15