StoryEditor

Investori zneužili vstup Porsche od VW

21.11.2006, 23:00

Nemecký finančný dozor BaFin podal trestné oznámenie na istého finančného investora, ktorý údajne využil vstup automobilky Porsche do koncernu Volkswagen na nelegálne obchody na burze. Podľa nemeckých médií sa vecou zaoberá frankfurtská prokuratúra.
Podozrivé transakcie s akciami sa uskutočnili v septembri minulého roka, keď Porsche oznámilo kúpu zhruba 20-percentného podielu vo VW. Krátko predtým však istý frankfurtský správca aktív predal takmer 22-tisíc akcií Porsche za 14,8 milióna eur, v prepočte 526,2 milióna korún. Deň po povinnom oznámení stratili akcie Porsche vyše desať percent.
Podľa Financial Times Deutschland (FTD) vyšetrovatelia odhalili úzke prepojenie medzi správcom aktív a vedením VW. Bankári, ktorí predali akcie Porsche, totiž patrili k zahraničnému finančnému koncernu, ktorý bol poradcom VW. V prípade usvedčenia a uznania zneužitia informácií v obchodnom styku hrozí zainteresovaných až päťročné väzenie alebo finančná pokuta.
Porsche vlastní v súčasnosti 27,4 percenta akcií VW a uvažuje o zvýšení podielu na 29,9 percenta, čo podľa časopisu Focus znamená prínos 7,7 miliardy eur do pokladnice VW. Ak by jeho podiel presiahol 30 percent, Porsche by ostatným akcionárom muselo predložiť ponuku na ich podiely.
Porsche podľa Focusu nemieni prevziať VW. Ani analytici to nepovažujú za výhodné vzhľadom na vysoký kurz akcií. "So svojím budúcim podielom 29,9 percenta dostanú všetko, čo si zaumienili: vplyv na strategické plánovanie koncernu, zabezpečia si svojho dôležitého dodávateľa VW a slušný výnos doteraz investovaných 3,5 miliardy eur," povedal pre Focus nemenovaný znalec sektora.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:47