StoryEditor

Veľkoakcionár predal VW

14.11.2006, 23:00

Volkswagenu sa veru pokoja nedostáva. Po personálnej rošáde a špekuláciách o možnom odchode šéfa značky VW Wolfganga Bernharda opúšťa firmu aj dôležitý akcionár.
Podľa Spiegel Online investičná spoločnosť Brandes Investment Partner údajne predala polovicu svojho podielu a vlastní už len menej ako päť percent. Brandes bol s podielom 9,4 percenta hlasovacích práv tretím najväčším akcionárom po Porsche (21,2 percenta) a Dolnom Sasku (20,8 percenta).
Američania tak podľa Spiegel Online pravdepodobne zareagovali na výmenu na najvyššom poste, pod ktorú sa podpísal šéf dozornej rady Ferdinand Piech. Akcionár je zrejme presvedčený, že táto rošáda sa neuskutočnila podľa pravidiel dobrého riadenia spoločností.
K tomu sa pridružili špekulácie, že Bernhard, ktorý je šéfom značky VW od januára minulého roka, vážne uvažuje o odchode z koncernu. Podľa denníka Handelsblatt údajne už v máji pohrozil odstúpením, ak namiesto Pischetsriedera príde terajší dirigent Audi Martin Winterkorn. Bernhardov odchod by však vážne ohrozil VW, keďže je kľúčovou osobou v sanácii problémovej značky. Nemožno nespomenúť fakt, že správy o prijatí Bernharda priniesli posilnenie kurzu akcií VW.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
02. máj 2024 20:49