StoryEditor

Satelitný operátor Intelsat prevezme PanAmSat

31.08.2005, 00:00

Americký satelitný operátor Intelsat Ltd. schválil kúpu konkurenčnej spoločnosti PanAmSat Holding Corp. za 3,2 miliardy USD. Spojením oboch spoločností vznikne svetová jednotka v oblasti satelitného vysielania, ktorej bude patriť prvenstvo v oblasti prenosu firemných dát a zaisťovaní telekomunikačných služieb pre vládne a štátne úrady, uviedla agentúra Reuters. Svoje služby bude nový podnik ponúkať klientom vo viac než 220 krajinách.
Akcie PanAmSat vzrástli o takmer 22 percent po tom, ako Intelsat uviedol, že za každú akciu svojho konkurenta zaplatí 25 dolárov. Nová spoločnosť bude prevádzkovať 53 satelitov a bude môcť vďaka záložným satelitom poskytnúť lepšie pokrytie.
Po dokončení transakcie sa posilní finančná pozícia novej firmy. Ako informoval Associated Press, ročné tržby nového podniku sa odhadujú na 1,9 miliardy USD. Nový podnik by si mal zároveň udržať výrazný hotovostný tok z prevádzkovej činnosti, ktorý mu prinesie voľnú hotovosť na kapitálové výdavky a zníženie zadlženia.
Spojením oboch spoločností sa vytvorí jednotka v tomto priemyselnom odvetví, ktorá bude poskytovať služby tak firmám, ako aj koncovým zákazníkom, uviedol David McGlade, generálny riaditeľ Intelsat. Konsolidácia v tomto sektore je stále intenzívnejšia, uviedol analytik Thijs Berkelder. Informovali o tom The Moscow Times.
McGlade ostane v novom podniku vo funkcii generálneho riaditeľa, zároveň sa predpokladá, že šéf spoločnosti PanAmSat Joseph Wright prevezme funkciu predsedu správnej rady.
Obchodnú transakciu musia ešte schváliť akcionári kupovanej firmy PanAmSat a regulačné úrady vrátane protimonopolného úradu a americkej federálnej komisie pre telekomunikácie. Najvyšší predstavitelia oboch firiem predpokladajú, že transakcia by sa mohla uskutočniť za šesť až dvanásť mesiacov.
Akvizícia prichádza asi pol roka po tom, ako spoločnosť Intelsat prevzalo konzorcium štyroch investičných fondov za 3,1 miliardy USD. Pred touto transakciou boli jej hlavnými investormi firmy Lockheed Martin Corp., France Telecom a spoločnosť VSNL z Indie.
Spoločnosť Intelsat získala finančné prostriedky na obchodnú transakciu od skupiny popredných finančných inštitúcií vedených spoločnosťami Deutsche Bank Securities Inc., Citimarkets Inc., Credit Suisse First Boston LLC a Lehman Brothers Inc., uviedol Associated Press.
Nová spoločnosť sa chce zamerať najmä na ďalší rast v Európe, kde v súčasnosti dominujú spoločnosti SES a Eutelsat, výraznejší rast nová firma očakáva najmä v Afrike a Ázii.
Finančným poradcom Intelsatu v tejto transakcii bola spoločnosť Credit Suisse First Boston a právnymi poradcami niekoľko firiem vrátane Wachtell, Lipton a Rosen & Katz. Finančným poradcom PanAmSat bola spoločnosť Morgan Stanley a právnym poradcom bola firma Simpson Thacher & Bartlett.

Zopár faktov o firmách
- Spoločnosť Intelsat, ktorá vznikla v roku 1964 a bola sprivatizovaná v roku 2001, patrí medzi najvýznamnejších poskytovateľov komunikačných služieb vo viac než 220 krajinách na celom svete. Svoje služby poskytuje napríklad televíznym staniciam, poskytovateľom prenosu dát, štátnym a vojenským úradom a významným svetovým firmám.
- Firma PanAmSat v súčasnosti vlastní a prevádzkuje 25 satelitov a je jednotkou v prenose dát, videa a satelitného televízneho vysielania. Cez jej satelitné siete vysiela 1 991 televíznych kanálov na celom svete, vďaka čomu je spoločnosť najväčšou komunikačnou firmou v oblasti prenosu štandardných signálov a vysokokvalitných obrazových signálov. S jej službami sa stretávajú zákazníci využívajúci napríklad služby káblových televízií alebo poskytovateľov internetových služieb.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. október 2024 21:33