StoryEditor

Nestlé vykázal rekordný zisk

23.02.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR

Najväčší potravinársky koncern sveta Nestlé dosiahol v minulom roku vďaka dobrému vývoju obchodovania v Severnej i Južnej Amerike rekordný obrat aj zisk. Čistý zisk koncernu vzrástol aj kvôli prechodu na nový systém vykazovania výsledkov medziročne o 20,7 percenta na takmer 8,0 miliardy švajčiarskych frankov (CHF), v prepočte 192,1 miliardy korún.
Predajnosť potravinárskeho tovaru sa zvýšila predovšetkým v Severnej a Južnej Amerike, kde švajčiarsky koncern zaznamenal tržby 30,76 miliardy CHF. Organický rast tak predstavoval v tomto regióne 7,8 percenta. Naopak, v Európe trpel koncern aj naďalej pre ochladnutú spotrebiteľskú klímu. Tržby v Európe sa v minulom roku zvýšili len o dve percentá na 27,62 miliardy CHF a marža zisku pred započítaním úrokov, daní a amortizácie (EBITA) sa dokonca zhoršila z 12,8 percenta v roku 2004 na minuloročných 11,8 percenta. Nestlé plánuje zvýšiť dividendu na rok 2005 o jeden frank na deväť frankov za akciu.
Celkovo mohol koncern po prvýkrát za posledných päť rokov profitovať pri obrate z pozitívneho menového efektu. V porovnaní k franku silnejší dolár, ako aj silnejšie latinskoamerické meny, zabezpečili spoločnosti zvýšenie obratu o 1,8 percenta.
Nestlé zároveň potvrdil, že v tomto roku počíta s rastom v rozpätí päť až šesť percent, ako aj so zlepšením marže EBITA. Prezident Správnej rady Nestlé a zároveň výkonný riaditeľ Nestlé Peter Brabeck už začiatkom roka informoval, že koncern v tomto roku pocíti vysoké ceny ropy.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:03