StoryEditor

Banskobystrická MHD mení autobusy

12.05.2006, 00:00

Mestská hromadná doprava v Banskej Bystrici, ktorú od začiatku roka zabezpečuje SAD Zvolen, sa pomaly mení. Staré a nevhodné autobusy prímestskej dopravy takmer z celého Slovenska postupne nahrádzajú nové vozidlá, určené výlučne na mestskú prevádzku. Na zastávkach už od polovice apríla pribúdajú nové označníky s výveskami odchodov autobusov.
Zvolenský autodopravca investoval do nových autobusov dosiaľ dvesto miliónov. Od začiatku mája začalo postupne jazdiť 22 nových kĺbových autobusov, vybavených svetelnými smerovými tabuľami. Prepravca plánuje aj zmeny cestovných poriadkov s novými linkami, prepájajúcimi jednotlivé časti mesta.
Zmeny cestovných poriadkov od 1. júla sa uskutočnia podľa projektu optimalizácie MHD, ktorý si dal prepravca vypracovať špecializovanej spoločnosti. Zmapoval hlavné záťažové prúdy a priemernú obsaditeľnosť vozidiel. "Naším cieľom je zaviesť moderný vybavovací systém, ktorý bude pre cestujúcich užívateľsky priateľský a zároveň bude motivovať na cestovanie širší okruh občanov a návštevníkov mesta," skonštatoval vedúci odboru dopravných informácií na radnici Marek Modranský.
Magistrát už niekoľko týždňov deklaruje záujem o obnovenie prevádzky trolejbusovej dopravy. Jej majiteľom s výnimkou dvoch trolejbusov a piatich percent trolejového vedenia je Banskobystrická dopravná spoločnosť. Riaditeľ firmy Igor Korniet uviedol, že predložili mestu podmienky, za ktorých je možné opäť spustiť trolejbusovú dopravu.
Najdôležitejšie je podľa neho podpísať dohodu o prenájme časti vedenia a dvoch trolejbusov, ako aj získať licenciu a povolenie na prevádzkovanie. Od župy ho však nedostanú, kým nie je podpísaná zmluva o výkone vo verejnom záujme. "Čakáme, že mesto bude reagovať na našu opätovnú ponuku rokovať," uviedol.
Prednostka mestského úradu Jaroslava Hýblová tvrdí, že potrebné zmluvy sú už prerokované a podpisovať sa budú až po dohode o ukončení všetkých súdnych sporov. "Našu žalobu za ohováranie prokuratúra neprijala a my žiadne iné spory s mestom nevedieme. Naopak, mesto podalo žalobu o neplatnosť zmluvy o prenájme 35 autobusov, ktorú s nami uzavrel bývalý prednosta koncom minulého roka," oponuje Korniet.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:18